Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma en Daniëlle Bekkering winnen Alternatieve Elfstedentocht

Jorrit Bergsma en Daniëlle Bekkering winnen Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst zaterdag 30 januari 2010 om 14:36:38 op Schaatspeloton.nl

Het podium na afloop van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Winnaars Jorrit Bergsma en Daniëlle Bekkering worden in het midden geflankeerd door de nummers 2 Yvonne Spigt en Jens Zwitser en de nummers drie Douwe de Vries en Marleen Elstgeest.

Het podium na afloop van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Winnaars Jorrit Bergsma en Daniëlle Bekkering worden in het midden geflankeerd door de nummers 2 Yvonne Spigt en Jens Zwitser en de nummers drie Douwe de Vries en Marleen Elstgeest. (bron: TIMSimaging)

Op de Weissensee hebben Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Bergsma was na 200 kilometer in de laatste meters sneller dan zijn medevluchter Jens Zwitser (AMI Kappers). Bekkering was in een sprint-a-deux sneller dan Yvonne Spigt (Viks Parket) die na een lange solo-ontsnapping pas in de laatste 5 kilometer werd bijgehaald.

De Herenwedstrijd begon eigenlijk pas goed op gang te komen in de laatste ronde van 25 kilometer. Met het luiden van de bel was nog een compact peloton bijeen en het was uit dit pelotonnetje dat een kopgroep van vier ontstond. Het viertal Arjen Becker (Vlasman), Douwe de Vries (Adformatie), Jens Zwitser (AMI Kappers) en Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) kreeg een voorsprong die dusdanig was dat in de laatste 10 kilometer duidelijk was dat de winnaar uit deze groep zou gaan komen. Het was Jorrit Bergsma die de strijd in de laatste kilometers aanging door uit de kopgroep te ontsnappen. Jens Zwitser slaagde er na een lange achtervolging net niet in zich bij Bergsma te voegen. Jorrit Bergsma kon voor het eerst in zijn carrière een 200-kilometerwedstrijd winnen. Zwitser moest genoegen nemen met de tweede plek. Douwe de Vries sprintte op bijna 20 seconden achterstand naar de derde plek en pakte zo de leiding in de Grand Prix over van Pieter Jan van Eck (Van Werven) die vandaag vooral in dienst reed van zijn ploeggenoten.

Bij de Dames werd de wedstrijd kleur gegeven door Yvonne Spigt (Viks Parket). Spigt ging in de tweede helft in de aanval samen met Kimberly Muusse (Hoolwerf Heiwerken), vorig seizoen nog ploeggenote van Spigt. Muusse kon het tempo van Spigt echter niet aan en het was Yvonne Spigt die op ruim 60 kilometer van de meet aan een lange solo begon die haar met een ruime voorsprong in de laatste ronde bracht. In de laatste kilometers werd de West-Friese echter, mede na een valpartij, bijgehaald door Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl). Dat het vervolgens in de sprint Bekkering was die het snelste was mag niet verrassend heten. Hiermee volgde Bekkering zichzelf op als winnares van de Alternatieve Elfstedentocht. Spigt moest genoegen nemen met de tweede plek. Op bijna een halve minuut won Marleen Elstgeest (Cakyline) de sprint om de derde plek van Cindy van den Berg (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl).

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren