Schaatspeloton.nl - Nieuws - 'Kazachen' mogen starten op NK Marathon

'Kazachen' mogen starten op NK Marathon

geplaatst zaterdag 16 januari 2010 om 16:42:02 op Schaatspeloton.nl

Morgen zullen Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Rob Hadders, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld (allen Equipe Renault Eco2) mogen starten op het Nederlands Kampioenschap op kunstijs. Het kwartet dat eerder probeerde voor Kazachstan naar de Olympische Spelen te gaan heeft de KNSB overtuigt dat zij niet in het bezit zijn van de Kazachse nationaliteit en dus nog gewoon Nederlander zijn.

Dit bewijs was nodig om het viertal in Amsterdam aan de start te laten verschijnen omdat bij de KNSB gerede twijfel was bestaan over het Nederlanderschap van de rijders. In eerdere instantie hadden de rijders, die via het centraal-Aziatische land naar de Olympische Spelen wouden, aangegeven al Kazachse paspoorten te bezitten. Ook was de KNSB in het bezit kopieën van Kazachse paspoorten van het viertal en Robert Bovenhuis (Equipe Renault Eco2) die in een vroeger stadium afhaakte. Volgens de rijders en de ploegleiding waren dit echter geen echte documenten.

Het bezitten van de Kazachse nationaliteit is belangrijk voor de rijders omdat de wet op het Nederlanderschap de Nederlandse nationaliteit intrekt van een Nederlander die vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Dit zou betekenen dat de schaatsers geen Nederlander meer zouden zijn. Nu de KNSB het bewezen vindt dat de schaatsers de Kazachse nationaliteit niet hebben ziet de bond hen dus zonder twijfel weer als Nederlander en laat hen starten op het NK op kunstijs zondagmiddag op de Jaap Edenbaan in Amsterdam.

Noot van de redactie: Omdat de KNSB het Nederlanderschap van de rijders bewezen acht past ook Schaatspeloton.nl de nationaliteit van deze rijders aan. Met terugwerkende kracht staat bij alle uitslagen van deze rijders weer de Nederlandse driekleur achter hun naam.

Bekijk ook:

Kazachstan-avontuur voorbij (3 januari 2010)