Schaatspeloton.nl - Nieuws - Peter van de Pol wint Henk Angenent Classic

Peter van de Pol wint Henk Angenent Classic

geplaatst vrijdag 15 januari 2010 om 13:58:53 op Schaatspeloton.nl

De eerste Henk Angenent Classic is op het natuurijs van de Wijde Aa en Kromme Does gewonnen door Peter van de Pol (Foekens). Na 181 kilometer was Van de Pol sneller dan Casper Helling (Van Werven) met wie hij samen naar de streep reed. De eerste Henk Angenent Classic werd een afvalwedstrijd waarin het peloton van 27 gestarte rijders uitdunde tot een zeer select gezelschap.

De wedstrijd tussen Hoogmade en Woubrugge begon nadat de KNSB vroeg in de ochtend het ijs op het laatste moment definitief had goedgekeurde startte 27 rijders even na achten voor de nieuwe ‘klassieker'. Het werd een veldslag waarin stuk voor stuk rijders afvielen tot er op het eind zelfs nog maar een peloton van zes man op het ijs stond. Toen waren vooraan natuurijsspecialisten Casper Helling (Van Werven) en Peter van de Pol (Foekens) al vooruit. In eerste instantie maakte ook Lars Hoogenboom (TNT Express) deel uit van de kopgroep maar hij viel terug. Helling en Van de Pol bleven samen tot aan de streep waar Van de Pol in een ‘sprint-a-deux' de eerste wedstrijd op Nederlands natuurijs sinds de Elfstedentocht van 1997 die de 200 kilometer benaderde op zijn naam schreef. Op ruime achterstand legde Ruud Aerts (Foekens) beslag op de derde plaats.

Al met al had het goede initiatief van Henk Angenent qua deelnemers veld meer verdiend. Maar de vraag is of een jonge 200 kilometerwedstrijd, minder dan 24 uur na een echte klassieker, de Veluwemeertocht, en 2 dagen voor het NK op kunstijs zondag in Amsterdam een groter succes had kunnen worden. Van de hoofdrolspelers van donderdag in Elburg zat het grootste deel thuis en wie wel aanwezig was, zoals Arjen Becker (Vlasman), moest de wedstrijd vroeg staken.

Bekijk ook:

27 starters in Henk Angenent Classic (15 januari 2010)
Uitslag