Schaatspeloton.nl - Nieuws - Haarlemse zeges voor Sjoerd Huisman en Carla Zielman

Haarlemse zeges voor Sjoerd Huisman en Carla Zielman

geplaatst zaterdag 19 december 2009 om 22:15:16 op Schaatspeloton.nl

Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en Carla Zielman (Pro Horeca) hebben in Haarlem de dertiende wedstrijd in de Marathon Cup gewonnen. Beide rijders waren het snelst in de massasprint. Klassementsleider Huisman klopte Ingmar Berga (AMI Kappers) en Cees Juffermans (TNT Express). Zielman was te snel voor Lillian van Haaster (Leontien.nl) en klassementsleidster Mariska Huisman (Viks Parket).

Zielman wint opnieuw
De Dames brachten in Haarlem een matte wedstrijd op het door de vorst keiharde ijs. Op enkele kleinen schermutselingen na aan de voorkant van het peloton gebeurde er op aanvallend gebied weinig vandaag. Dat het een massasprint werd mag dan ook geen verrassing heten, netzomin als te winnares. Carla Zielman (Pro Horeca) bracht ditmaal eens niet de snelste laatste ronde op het ijs, dat was de als vierde eindigende Janneke Ensing (Horsehouse International), maar lag bij de bel al op kop en liet die plek niet meer schieten. Zielman had in de laatste hectische ronde geen last van de valpartijen die achter haar plaatsvonden en kon voor de vijfde maal naar het podium voor de zegebloemen. Op het podium zag zij zich geflankeerd door Lillian van Haaster (Leontien.nl) en Mariska Huisman (Viks Parket). Met haar tweede plaats nam Lillian van Haaster de Witte trui over van Bianca Roosenboom (Viks Parket) die in de laatste ronde ten val kwam.

Sjoerd Huisman sprint naar tweede zege op rij
In de Top Divisie lieten de rijders zien dat met de vorsttemperaturen en de harde en goede ijsvloer die dat tot gevolg had ontsnappen haast onmogelijk lijkt. Met een enkele vruchteloze poging, zoals een solo aanval van Willem Hut (BAM Schaatsteam), was de wedstrijd in Haarlem dan ook niet echt bijzonder te noemen. De wedstrijd draaide dan ook in de Top divisie uit op een massasprint. Hierin was het Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels), die in Haarlem voor het eerst zijn Oranje leiderstrui mocht tonen, die het snelst was. Na de zege woensdag op FlevOnice behaalde de Nederlands Kampioen op natuurijs op de Kennemerlandijsbaan dus de tweede zege op rij. Ingmar Berga (AMI Kappers) en Cees Juffermans (TNT Express) completeerde op plek twee en drie het Haarlemse podium.

In het klassement deed de van de World Cupwedstrijd in Salt Lake City teruggekeerde Bob de Vries (BAM Schaatsteam) door een val in de laatste ronde slechte zaken. Was De Vries woensdag al zijn Oranje leiderstrui verloren aan Sjoerd Huisman, in Haarlem zag hij de West-Fries uitlopen tot een voorsprong van 26 punten.

Erwin Mesu snelste van kopgroep
Waar de Dames en de Top Divisierijders niet in slaagde gebeurde eerder op de avond in de Eerste Divisie wel. In de finale ontstond een kopgroep van negen rijders die, mede dankzij goed afstopwerk van de ploegen die een man voorin hadden, wegbleven tot op de streep. Met de achterkant van het peloton al in zicht kon de kopgroep gaan sprinten om de zege. Hierbij was het Erwin Mesu (Bwaste International) die de zege kon opeisen. Op de streep klopte de Zeeuw met miniem verschil Nick Uithoven (Schaatsteamhaarlem.nl) die tweede werd en Stan van den Berg (Vrije Universiteit Amsterdam) die beslag legde op plek drie.

Bekijk ook:

Uitslag Top Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Eerste Divisie