Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hadders en Reitsma winnen in Breda

Hadders en Reitsma winnen in Breda

geplaatst zaterdag 12 december 2009 om 21:29:24 op Schaatspeloton.nl

De elfde wedstrijd in de Marathon Cup is in Breda gewonnen door Rob Hadders (Equipe Renault Eco2) en Mireille Reitsma (Landjuweel). Hadders won na 125 ronden de sprint van een kopgroep van zes met een ronde voorsprong. Cees Juffermans (TNT Express) en Arjan Smit (ex-DSB Bank) waren goed voor plek twee en drie. Reitsma was in de slotronde te sterk voor haar medevluchtster Jolanda Spruit (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl).

Aanvallende Mireille Reitsma goed voor zege
Bij de Dames waren er vanavond in Breda maar twee rijdsters die echt aanspraak konden maken op de zege. Het waren Jolanda Spruit (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) en Mireille Reitsma (Landjuweel) die het aandurfde in de tweede helft van de wedstrijd een aanval te plaatsen. Achter dit tweetal kwamen er vanuit het peloton niet veel meer dan een paar speldenprikjes. Even leek Marleen Elstgeest (Cakyline) een sprong na het leidende duo te ondernemen maar toen zij zag dat zij niemand meekreeg staakte zij deze poging. Samen met aardig afstopwerk was al vrij snel duidelijk dat het ook waarschijnlijk dit tweetal was die om de zege zouden gaan sprinten. Reitsma en Spruit slaagde er echter niet in een ronde voorsprong te pakken en moesten met uiteindelijk zo'n 100 meter voorsprong gaan strijden. In de laatste ronde toonde Mireille Reitsma zich duidelijk het sterkste door de kop te nemen en Jolanda Spruit eigenlijk geen moment meer de kans te geven haar voorbij te gaan. Zo haalde Reitsma haar eerst zege sinds haar ‘zwangerschapsverlof' waarin zij vorig seizoen een jaar zonder marathonschaatsen beleefde.

Achter het aanvallende tweetal ging de pelotonsprint naar Carla Zielman (Pro Horeca) die zo beslag legde op de derde plaats. Opvallend was de achtste plaats van Mariska Huisman (Viks Parket). De klassementsleidster kwam in de finale samen met haar belangrijkste concurrent Maria Sterk (Cowhouse International) ten val maar wist makkelijker dan Sterk de aansluiting bij het peloton weer te vinden. Zo deed Huisman zelfs dankzij de val goede zaken in het klassement ten opzichte van Sterk die geen punten scoorde in de eindsprint.

Hadders haalt zijn eerste marathonzege
Ook in de Top Divisie was het een groep met aanvallers die om de dagzege konden gaan strijden. Zeven rijders gingen in de aanval nadat een tweede solo aanval van Willem Hut (BAM Schaatsteam) gestrand was. De gebroeders Cees en Joost Jufferman (TNT Express), Arjan Smit (ex-DSB Bank), Sander Kingma (Adformatie), Rob Hadders (Equipe Renault Eco2), Bart de Vries (Windkr88) en Arjen Becker (Vlasman) hadden snel een halve ronde voorsprong. Ondanks enkele verwoede pogingen uit het peloton kwam het zevental tot de staart van het peloton. Toen de groep aansloot nomineerde Joost Juffermans zich voor de ‘Pechvogel van de dag'-prijs. De oudste van de twee broers ging op het rechte stuk hard onderuit en zag zijn plek in de finale zo wegvallen. Zijn broer had wel de ronde gepakt samen met de vijf anderen. En eigenlijk was daarmee de strijd in de wedstrijd tijdelijk voorbij. De ploegen die in de kopgroep vertegenwoordigd waren gooide de wedstrijd op slot en geen enkele aanval kreeg ook maar enkele ruimte.

Het was dan ook het zestal dat de finalestrijd om de dagzege mocht gaan uitvechten. In eerste instantie leek dit op een ouderwetse sur-place te gaan uitdraaien, maar hiervoor was de groep te groot. Geen enkele van de schaatsers slaagde er echter in een grote voorsprong te nemen en zo ging de strijd naar een sprint. Die sprint werd ingezet door een versnelling van Sander Kingma in de voorlaatste ronde. Deze aanval liep vloeiend over in de sprint waarin Rob Hadders zich de snelste toonde voor Cees Juffermans en Arjan Smit. Voor Hadders betekende dit de eerste zege op het hoogste landelijke marathonniveau en hij vierde dit na de streep met een oerkreet en gebalde vuisten van vreugde.

Klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) was, vanwege zijn deelname aan de ISU World Cup in Salt Lake City, bij de elfde Marathon Cup in Breda niet aanwezig. Dankzij zijn ruime voorsprong in het klassement kwam zijn Oranje leiderstrui niet in gevaar.

Ronald Kruijer wint in Eerste Divisie
Ook in de Eerste Divisie ging een groep in de rondte. Ditmaal een groep van tien rijders, maar daarmee was de wedstrijd nog niet gedaan. In de finale toen de groep even overeind kwam zette Bram Bruschke (Kloosterboer.nl Schaatsteam) en Ronald Kruijer (JB Besturingstechniek) aan. Het tweetal nam snel een ruime voorsprong en de rest van de kopgroep met een ronde voorsprong zag hen niet meer terug. Ondanks een verwoede versnelling van klassementsleider Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward) in de finalerondes. Kruijer toonde zich van de twee aanvallers het snelst en behaalde zo de zege in de elfde Marathon Cupwedstrijd. Hij zag zich op het podium geflankeerd door zijn vluchtmakker Bram Bruschke op de tweede stek en Frederik Nauta op de derde plek.