Schaatspeloton.nl - Nieuws - Esten komen met drie nieuwe schaatsmarathons

Esten komen met drie nieuwe schaatsmarathons

geplaatst woensdag 9 december 2009 om 21:08:17 op Schaatspeloton.nl

Komende winter zullen er drie nieuwe schaatsmarathons worden georganiseerd in Estland. Eerder werd in de Baltische staat al de Kalevipoeg Marathon georganiseerd. Omdat 'de verwachtingen bij de schaatsers hiervan hoger waren dan het evenement bood' hebben verschillende Esten het idee opgevat zelf nieuwe marathonschaatsevementen te gaan organiseren. De wedstrijden zullen in januari, februari en maart 2010 plaatsvinden op drie verschillende locaties in Estland.

De lokale organisatoren hebben zelf de aanzet gegeven voor de nieuwe evenementen maar worden wellicht ondersteund door de Holland-Estonia Foundation. "Het idee voor het organiseren van een schaatsmarathon kwam na de laatste Kavelipoeg Marathon. De verwachtingen van de schaatsers waren wat hoger dan de marathon kon bieden en we hebben daarna plannen gemaakt om een nieuwe marathon te beginnen." aldus Tarmo Tarlap namens de organisatoren. "Wij hebben ook contact gehad van Theo Vulink van de Holland-Estonia Foundation en hij ondersteunt het plan. Wellicht komen we in de nabij toekomst samen om de technische kant van het organiseren en ook ijspreparatie door te spreken."

De eerste plannen van de organisatoren hielden rekening met één marathon op het Pühajärvemeer nabij de wintersportplaats Otepää waar jaarlijks in januari de FIS World Cup langlaufen plaats vindt. Maar omdat de Estse winter normaal gesproken 3 tot 4 maanden duurt is besloten de plannen, ijs en weder dienende, op te schalen naar drie evenementen die elke keer de keuze bieden tussen afstanden van 10, 30 en 70 kilometer. De schaatsmarathons vinden 23 januari, 14 februari en 13 maart plaats in respectievelijk Tamula Järv, Pühajärve en Paunküla. "De evenement van dit jaar zullen naar alle waarschijnlijkheid pilot-projecten zijn voor ons. Mocht het een succes zijn willen we het gaan promoten buiten Estland. In Finland, Zweden, Noorwegen, Letland en Nederland natuurlijk." aldus Tarlap. Dan zal de organisatie ook hotelovernachtingen voor buitenlandse gasten gaan aanbieden.