Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Zielman winnen achtste Marathon Cupwedstrijd

Stroetinga en Zielman winnen achtste Marathon Cupwedstrijd

geplaatst zaterdag 28 november 2009 om 21:38:41 op Schaatspeloton.nl

In Amsterdam hebben Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Carla Zielman (Pro Horeca) de achtste wedstrijd in de Marathon Cup op haar naam geschreven. Stroetinga klopte in de massasprint Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Ingmar Berga (ex-DSB Bank). Zielman was op een winderige Jaap Edenbaan het snelst van een kopgroep van dertien dames die in het slot van de wedstrijd een ronde voorsprong nam.

Carla Zielman snelste in groepssprint
De Dames toonde in Amsterdam zeker de intentie om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken. Verschillende kleine aanvalletjes kregen geen ruimte maar toen een kopgroep van dertien dames, met daarin nagenoeg alle grote namen, voorsprong pakte was het pleit beslecht. De dertien pakte een ronde voorsprong en mochten gaan strijden om de dagzege. Bij deze kopgroep niet de nummer drie van het Algemeen Klassement, Daniƫlle Bekkering (Team Bekkering). De Nederlandse Kampioene op kunstijs kwam in Amsterdam niet aan de start na vanmiddag in een trainingsrit op de fiets te zijn aangereden. Bekkering liep hierbij een hersenschudding op en moest daarom gedwongen als verblijfsplaats het ziekenhuis verkiezen boven de Jaap Edenbaan.

Op die open Jaap Edenbaan had de wind vrij spel en dit zag je in de wedstrijd zowel voor als achterin in het peloton. Voorin gingen dertien van de sterkste succesvol in de aanval. Zij pakte dus hun ronde voorsprong waarna in de tien laatste ronden de echter strijd om de zege kon gaan plaatsvinden. Het waren Anniek ter Haar (Ripca/Aavas Groep) en Sandra 't Hart (Landjuweel) die het bal der aanvallen opende. Het tweetal leek hier even succesvol in te zijn toen de rest van de groep achterhen het tempo niet echt omhoog bracht. Dit was totdat klassementsleidster Mariska Huisman (Viks Partket) versnelde. Toen kwam de groep op gang en ontstond er strijd die ten kosten ging van Ter Haar en 't Hart. Het dertiental kwam weer samen en kon gaan sprinten om de zege. Hierin was Carla Zielman (Pro Horeca) het snelste. Zij verwees in de sprint Janneke Ensing (Horsehouse) en Irene Schouten naar de tweede en derde plaats.

Stroetinga sprint naar vierde zege
De wedstrijd in de Top Divisie van de Heren eindigde als enige van de avond in een massasprint. De achtste etappe in de Marathon Cup werd kleur gegeven door een aanval van uiteindelijk acht man midden in de wedstrijd. De groep met Pieter-Jan van Eck (Van Werven), Bertjan van der Veen (BAM Schaatsteam), Jens Zwitser (ex-DSB Bank), Bert van Buuren (Vlasman), Joost Juffermans (TNT Express), Bart de Vries (Windkr88), Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) en Gary Hekman (Nefit HR Ketels) reed lang voor het peloton uit maar nam nooit meer dan een halve ronde voorsprong. Nadat het achttal mede door inspanning van Adformatie werd teruggepakt was er eigenlijk geen serieuze aanval meer in de wedstrijd. In de finale probeerde Geert Plender (Van Werven) en Jouke Hoogeveen (Windkr88) het elk nog met een finalesolo ontsnapping maar ze werden elk weer ingelopen.

In de massasprint die volgde op de strijd toonde Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) zich voor de vierde maal in vijf deelnames dit seizoen het snelst. Met de snelste laatste ronde van het peloton is de Friese Kazach haast ongenaakbaar. Stroetinga zag zich op het dagpodium geflankeerd door Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Ingmar Berga (ex-DSB Bank). In de leidingen van de klassementen veranderde er in de hoofdstad niets. Zowel Bob de Vries als Pieter-Jan van Eck behielden hun trui als leider in respectievelijk het Algemene en Jongeren Klassement.

Engbert de Vegt soleert naar zege
De wedstrijd in de Eerste Divisie werd gekleurd door de ploeg van BWaste International. Zij konden de wedstrijd op slot gooien toen Engbert de Vegt (BWaste International) solo een ronde voorsprong pakte. De Vegt was in de aanval gegaan samen met Marcel van Ham (Installatie werk Nederland). Toen het tweetal het peloton in de rug keek en Sjaak de Wolff (BWaste International) zich liet afzakken om zijn ploeggenoot De Vegt aan een ronde voorsprong te helpen moest Van Ham lossen. Hierdoor kwam, nadat De Wolff zich had leeggereden, Engbert de Vegt solo op een ronde voorsprong. In de rest van de wedstrijd kwam eigenlijk zijn zege daarna niet meer in gevaar. Geen enkele van de aanvalsgroepen kreeg meer dan een halve ronde voorsprong. Nadat Erwin Mesu (BWaste International) de pelotonspurt had gewonnen en zo de tweede plaats pakte voor Emiel Blauw (Groen Talent) kon Engbert de Vegt aan zijn ererondes beginnen.