Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Zielman winnen Haagse Marathon Cupwedstrijd

Stroetinga en Zielman winnen Haagse Marathon Cupwedstrijd

geplaatst zaterdag 14 november 2009 om 21:43:58 op Schaatspeloton.nl

Ploeggenoten Arjan Stroetinga en Bob de Vries (BAM Schaatsteam) komen juichend als nummer een en twee over de streep tijdens de zesde Marathon Cup in Den Haag. <i>(Klik op de foto voor meer foto's van Marathon Cup 6)</i>

Ploeggenoten Arjan Stroetinga en Bob de Vries (BAM Schaatsteam) komen juichend als nummer een en twee over de streep tijdens de zesde Marathon Cup in Den Haag. (Klik op de foto voor meer foto's van Marathon Cup 6) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Den Haag is de zesde wedstrijd in de Marathon Cup gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Carla Zielman (Pro Horeca). Zowel Stroetinga als Zielman waren het sterkst in de massasprint, voor Zielman betekende dit de eerste zege van het seizoen. Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Mariska Huisman (Viks Parket) finishte beiden als tweede en behielden de Oranje leiderstrui.

Carla Zielman behaalt eerste seizoenszege
De Dames brachten in Den Haag een niet onaantrekkelijke wedstrijd op het ijs. Al bij het startschot bracht de ploeg van Leontien.nl tempo in de wedstrijd door een dubbelontsnapping aan te gaan. Ze kregen daarbij geen steun van andere dames en de ontsnapping was dan ook geen lang leven beschoren. Iets wat eigenlijk voor elke aanval in de wedstrijd gold. Geen enkele van de aanvalgroepjes kreeg meer dan 100 meter de ruimte. Het meest kansrijk situatie leek nog te ontstaan toen een ontsnapping in de tweede helft van de wedstrijd op gang werd gezet door Astrid Schuitema (Athlete) en Sigrid Plender-ter Haar (MKBascis.nl). Dit duo werd echter overvleugeld door Jolanda Spruit (Team Bekkering), Anniek ter Haar (Ripca/Aavas Groep), Eline Bavius (Leontien.nl), Mireille Reitsma (Landjuweel) en Dorien Kuik (De Schaopwas). Ook dit vijftal dat vervolgens een kleine voorsprong had kreeg niet echt de ruimte van het peloton. De ex-DSB Bank-ploeg was niet in de kop van de wedstrijd vertegenwoordigd en reed het kleine gat dicht. Vervolgens was het zeker dat opnieuw een massasprint de uitslag zou gaan bepalen bij de Dames.

Hierin was het Carla Zielman (Pro Horeca) die de zege opeiste. Zielman, die de laatste wedstrijd ondanks het rijden van de snelste laatste ronde steeds naast de zege greep, was nu beter gepositioneerd en klopte met een miniem verschil klassementsleidster Mariska Huisman (Viks Parket). Voor Carla Zielman betekende dit dus de eerste zege van het seizoen. Zielman en Huisman werden op het podium vergezeld door de jonge Irene Schouten (Ripca/Aavas Groep). Mariska Huisman had in de tussensprints voldoende punten gehaald om ook Den Haag te verlaten in de Oranje leiderstrui. De Witte leiderstrui voor de beste Jongere bleef om de schouders van Bianca Roosenboom (Viks Parket).

Aanvallers niet beloond, Stroetinga sprintwinnaar in Den Haag
Voor een in goede getale aanwezig Haags publiek werd op De Uithof een aantrekkelijke wedstrijd om het ijs gebracht. Het waren echter uiteindelijk niet de aanvallers die voor hun inspanningen beloond werden. De wedstrijd eindigde in een massasprint en had dan ook een van de gebruikelijke winnaars. Dit had anders kunnen zijn. Een aanval halverwege koers van Joost Juffermans (TNT Express), Peter van de Pol (Foekens) en Jens Zwitser (ex-DSB Bank) leek een ronde voorsprong te gaan opleveren. Nog zo'n vijftig meter scheidde de kopgroep van het peloton toen Van de Pol moest afhaken. Op dat moment liet Martijn van Es (TNT Express) zich afzakken om zijn ploeggenoot Joost Juffermans aan de ronde voorsprong te helpen. Juist op dat moment ging de Van Werven-ploeg rijden om het gat te dichten. De vijftig meter die het overgebleven tweetal nog moest afleggen naar het peloton groeide en groeide tot Jens Zwitser en Joost Juffermans door het peloton werden opgeslokt. Hiermee was de aanvallende wedstrijd voorbij en begon de finale.

In die finale was nog een rode kaart te beleven voor Ingmar Berga (ex-DSB Bank). De 25-jarige Drent verdiende volgens de jury de rode kaart voor "duwen en trekken, tot twee maal toe". Berga was het met deze beslissing niet eens en reed door tot de streep, maar werd niet opgenomen in de uitslag. Aan de top van die uitslag prijkte opnieuw de naam van Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam). De Friese-Kazach was in de eindsprint die na het verijdelen van de aanvallen de winnaar moest bepalen, sneller dan Bob de Vries (BAM Schaatsteam). Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) eindigde als derde. De broers Bob en Bart de Vries (Team Windkr88) behielden respectievelijk de Oranje en Witte trui.

Bekijk ook:

Uitslag Top Divisie Heren
Uitslag Top Divisie Dames
Uitslag Eerste Divisie Heren