Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries en Mariska Huisman winnen in Eindhoven

Bob de Vries en Mariska Huisman winnen in Eindhoven

geplaatst zaterdag 31 oktober 2009 om 21:38:49 op Schaatspeloton.nl

De drie koplopers, vlnr Bob de Vries (BAM Schaatsteam), Kurt Wubben (TNT Express) en Ingmar Berga (ex-DSB Bank), krijgen de broodnodige steun van Joost Juffermans (TNT Express, uiterst rechts)  in hun strijd tegen het peloton. <i>(Klik op de foto voor mee

De drie koplopers, vlnr Bob de Vries (BAM Schaatsteam), Kurt Wubben (TNT Express) en Ingmar Berga (ex-DSB Bank), krijgen de broodnodige steun van Joost Juffermans (TNT Express, uiterst rechts) in hun strijd tegen het peloton. (Klik op de foto voor mee (bron: Schaatspeloton.nl)

De vierde wedstrijd in de Marathon Cup is in Eindhoven gewonnen door Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Mariska Huisman (Viks Parket). Bob de Vries won op IJssportcentrum Genneper Parken na een idiote finale waarin een driemanskopgroep met een ronde voorsprong vrijwillig die voorsprong teruggaf, het peloton te vroeg afsprintte en de oorspronkelijke kopgroep zo als nog de eerste drie plekken opeiste.

Mariska Huisman ook in Eindhoven het snelst
De Dameswedstrijd was er een van speldenprikken en niet veel meer. Enkele dames probeerde wel het peloton de rug te laten zien, maar uit zicht verdwenen ze nooit. Het was na 60 ronden dan ook een massasprint die de uitslag moest bepalen. Hierin was het Mariska Huisman (Viks Parket) die naar de zege schaatste. Huisman verwees Carla Zielman (Pro Horeca), die een zeer snelle laatste ronde op het ijs bracht, naar de tweede plaats. Daniëlle Bekkering (ex-Frisia Financieringen) moest genoegen nemen met de derde plek.

In het klassement schuift het aan de top dichter op elkaar. Maria Sterk (ex-DSB Bank) staat nog steeds aan de leiding maar ziet nu Mariska Huisman op minder dan een punt op de tweede plek staan. Bekkering sluit ook aan bij de top op de derde plek van het klassement. Bianca Roosenboom (Viks Parket) behield de Witte leiderstrui van het Jongeren Klassement.

Peloton slaapt in idiote finale, Bob de Vries wint
De wedstrijd in de Top Divisie was er een die nog lang in het hoofd van menig volger een plaats zal vinden. In een snelle en spectaculaire wedstrijd kwam het publiek op de banken voor een ontsnapping die met heel veel moeite een ronde voorsprong pakte. De vijfmanskopgroep, met daarin Gary Hekman (Nefit HR Ketels), Bob de Vries (BAM Schaatsteam), Ingmar Berga (ex-DSB Bank), Kurt Wubben (TNT Express) en Bert van Buuren (Vlasman), ontsnapte na de laatste tussensprint en pakte snel een kleine voorsprong. In het vervolg kwam een opvallend ploegenspel op het ijs waarin op de eerste plaats Adformatie en Van Werven het peloton op tempo bracht en daarnaast de ploegen van de kopgroepleden verschillende rijders opofferde om een ronde voorsprong te pakken.

Het hoge tempo dat hier het gevolg van was had tot gevolg dat Bert van Buuren eerst en daarna ook Gary Hekman uit de kopgroep wegvielen. Berga, De Vries en Wubben pakte hun ronde voorsprong wel, maar hadden een grote inspanning moeten verrichten en dat zou van grote invloed zijn in de daarop volgende finale. Nadat het drietal op ongeveer 10 ronden voor het eind het peloton had bijgehaald zou het peloton op 5 ronden voor het eind moeten gaan afsprinten.

De drie koplopers gaven hun ronde voorsprong echter op. Zij vielen terug vanuit het peloton en verloren zo dus hun ronde voorsprong. Het gehele peloton had deze hele situatie echter niet door. Terwijl het rondebord gestaag aftelde werden het leidende trio teruggehaald. Maar het sprintende peloton had dit niet door en staakte de strijd nadat zij dachten gefinisht te zijn. De jury die wel het overzicht behield had het peloton niet de bel gegeven en bevestigde zo dus dat het een massasprint zou moeten gaan worden. Een massasprint werd het echter niet. Bob de Vries had snel genoeg door dat het peloton het overzicht kwijt was en demarreerde met zijn laatste krachten weg. Achter hem gingen ook zijn twee oude vluchtmaten Berga en Wubben weer weg uit het peloton waardoor opeens de rare situatie ontstond dat de oorspronkelijke kopgroep die de voorsprong had weggeven zich toch weer op de voorgrond zag.

Bob de Vries had echter een dusdanige voorsprong dat hij niet meer achterhaald werd. Zeker ook omdat Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) zich liet afzakken om zijn ploeggenoot naar de zege te helpen. Bob de Vries pakte zo dus een zege die nog lang in de hoofden zal blijven hangen. Ingmar Berga legde beslag op de tweede plaats, Kurt Wubben bracht zichzelf naar plek drie. Achter het drietal was het Christijn Groeneveld (Equipe Renault Eco2) als eerste van het peloton binnen. Een peloton dat vannacht nog weleens schreeuwend wakker kan worden, denkend aan hoe erg ze vanavond aan het slapen waren en zo een uitgelezen kans op een zege misliepen.

Timo Verkaaik wint aantrekkelijke Eerste Divisiewedstrijd
De wedstrijd in de Eerste Divisie was er een voor de aanvallers. Uiteindelijke sprintte vier rijders om de dagzege, maar dat kon pas gebeuren nadat een voor het publiek zeer aantrekkelijke wedstrijd op het ijs was gebracht. De vier rijders maakte onderdeel uit van een groep van vijf die er in slaagde het peloton op een ronde te zetten. Ze deden dit nadat halverwege koers een aanvalsgroep van zeven was ontstaan. Het zevental verloor in de poging het peloton te dubbelen medevluchters Stef Zwitser (Schaatsteamhaarlem.nl) en Hugo Heijnen (VDH Tegel, Sanitair, Natuursteen). De vijf overgebleven rijders, Top Divisierijders Timo Verkaaik (Viks Parket) en André Withaar (Vlasman) en Eerste Divisierijders Erwin Mesu (BWaste International), Marcel van Ham en Greg Nieuwenhuys (Goesting Events), werden wel voor hun aanval beloond en pakte een ronde voorsprong.

Nadat het vijftal in de staart van het peloton was aangesloten ontsnapte voorin het peloton tijdens de laatste tussensprint van de wedstrijd een omvangrijke achtervolgende groep. Deze groep bleef tot aan de streep uit de greep van het peloton maar slaagde er nooit in een ronde voorsprong te pakken. Hierdoor was het, nadat Pieter-Jorn Gemser (JB Besturingstechniek) de sprint van deze achtervolgende groep had gewonnen, aan het vijftal om te gaan strijden om de dagzege. Althans daar leek het op. Nadat het sprintende peloton gefinisht was kwam Erwin Mesu ten val en vergooide zo zijn kansen. Voorin greep Marcel van Ham juist zijn kans toen hij zijn overige drie medevluchters omhoog zag komen. De Noord-Hollander ging aan en sloeg een gat van vijftig meter op het drietal achter hem. Onder aanvoering van Timo Verkaaik werd het gat echter in de voorlaatste ronde gedicht waarna een sprint de winnaar moest aanwijzen. Het was hierin Verkaaik die Nieuwenhuys net te snel af was en zo de zege kon claimen. André Withaar legde beslag op de derde podiumplek. Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward) zag zijn klassementsleiding niet bedreigd.