Schaatspeloton.nl - Nieuws - SKITS-ploegen testteam voor Adidaspakken

SKITS-ploegen testteam voor Adidaspakken

geplaatst woensdag 28 oktober 2009 om 23:35:30 op Schaatspeloton.nl

Vrije Universiteits-rijders Stan van den Berg (nr. 55) en Nederlands Kampioen Pieter Overmars afgelopen zaterdag in actie in de nieuwe Adidaspakken die zij dit seizoen voor het Duitse sportmerk zullen testen.

Vrije Universiteits-rijders Stan van den Berg (nr. 55) en Nederlands Kampioen Pieter Overmars afgelopen zaterdag in actie in de nieuwe Adidaspakken die zij dit seizoen voor het Duitse sportmerk zullen testen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Het was zaterdag een opvallend gezicht. De rijders van Vrije Universiteit Amsterdam en SKITS traden op de Jaap Edenbaan aan in toch enigszins afwijkende pakken. Dit alles in het kader van een samenwerking die de ploegen hebben met de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de VU om nieuwe schaatspakken van Adidas te testen. De pakken komen over uit de langlaufsport waar ze al gebruikt worden.

"De nadruk ligt op testen, de pakken komen uit het langlaufen, en d.m.v. het testen bij FBW (VU) en onze eigen subjectieve tests hopen we, samen met Adidas, verder te komen in het ontwikkelen van een schaatspak." Aldus de begeleiding van SKITS die zes Eerste Divisierijders en vier Dames op het ijs brengt. De pakken zijn al uitgebreid doorontwikkeld, hiermee zijn de kinderziektes uit het pak verdwenen.

De pakken van Adidas focussen vooral op het ondersteunen van de spieren. Hiervoor zijn er op het pak rubberen banden aangebracht langs een aantal spiergroepen. Deze banden trekken terug na te zijn uitgerekt, ze slaan potentiële energie op en geven dit terug als kinetische energie. Dit betekent dat bij het intrekken van het been extra energie wordt geleverd, en deze energie weer terugkomt bij het uitstrekken. De slag krijgt dus extra kracht mee van het pak. Ook is het met dit pak mogelijk om er ‘in te hangen'. Dit betekent dat de banden strak worden getrokken door in een diepe schaatszit te gaan zitten waardoor het minder energie kost om diep te zitten. Een derde mogelijk voordeel van de banden is dat ze het lichaam stabieler houden. Hierdoor kost het bijvoorbeeld minder energie om het bovenlichaam strak te houden. Ook bevordert het pak volgens Adidas de bloedsomloop. Hierdoor zou lactaat (melkzuur) sneller afgevoerd kunnen worden.

Dit type pak is geheel nieuw in de marathonschaatswereld, jarenlang is er met hetzelfde type pakken gereden. Doel is om te testen of deze nieuwe pakken bijdragen aan betere prestaties bij het marathonschaatsen. De laatste innovatie in de uitrusting van het marathonschaatsen was de klapschaats. De SKITS Marathonploeg is het enige testteam voor schaatspakken van Adidas.