Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Sterk winnen in Heerenveen

Stroetinga en Sterk winnen in Heerenveen

geplaatst zaterdag 17 oktober 2009 om 21:24:17 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) wint in de tweede DSB Bank Cupmarathon op het ijs van Thialf. <i>(Klik op de foto voor meer foto's van DSB Bank Cup 2 in Heerenveen)</i>

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) wint in de tweede DSB Bank Cupmarathon op het ijs van Thialf. (Klik op de foto voor meer foto's van DSB Bank Cup 2 in Heerenveen) (bron: Schaatspeloton.nl)

In het Thialf-stadion hebben Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Maria Sterk (DSB Bank) de tweede wedstrijd in de DSB Bank Cup op hun naam geschreven. Stroetinga was na 125 sneller dan de sterk rijdende Douwe de Vries (Adformatie). Sterk sprong in de finale weg uit een kopgroep die een halve ronde voorsprong had op het peloton. Sterk en Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) namen de Oranjeleiderstrui over.

Sterk wint strijd van topdrietal
Onder aardige publieke belangstelling heeft Maria Sterk (DSB Bank) in Heerenveen de tweede DSB Bank Cupwedstrijd winnend kunnen afsluiten. Ze deed dit na een wedstrijd waarin het damespeloton een aardige wedstrijd op het ijs bracht en waarin in de finale drie topvrouwen elkaar vonden in de aanval. Mireille Reitsma (Landjuweel), Maria Sterk en klassementsleidster Elma de Vries (Jaap.nl) hadden in eerste instantie nog gezelschap van Marleen Elstgeest (Cakyline) en Jolanda Spruit (Frisia Financieringen) maar dat tweetal kon het tempo van de drie absolute toppers niet volledig volgen. Zij vielen terug naar achteren waarna Reitsma, Sterk en De Vries met een voorsprong van ruim 100 meter onder elkaar konden gaan uitmaken wie de tweede wedstrijd van het seizoen op haar palmares kon gaan bijschrijven.

Toen twee ronden voor het eind Maria Sterk wegreed bij haar twee medevluchtgenotes kon je zien dat Elma de Vries zich niet geroepen voelde het gat naar haar voormalige ploeggenote dicht te rijden. Sterk kon met een goede inspanning het verschil maken en met zo'n 25 meter voorsprong als winnares de armen in de lucht steken. Achter Sterk ging de tweede plaats naar Elma de Vries, Mireille Reitsma legde al voor de tweede maal dit seizoen beslag op de derde plaats.

Door haar zege, en de tussendoor in tussensprints behaalde punten, kon Maria Sterk na afloop de Oranje trui aantrekken ten kosten van Elma de Vries. Lillian van Haaster (Leontien.nl) kreeg het Witte tricot voor beste Jongere uitgereikt.

Stroetinga het snelste in Heerenveen
In de Top Divisie bij de Heren was het Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) die op het snelle ijs van Thialf aan het langste eind trok. Stroetinga maakte onderdeel uit van een kopgroep van vier die in totaal twee ronden voorsprong op het peloton pakte. Deze groep was halverwege de koers ontstaan toen een tweede groep een ronde voorsprong pakte. Hierin bevonden zich vier rijders die al vroeger in de wedstrijd een ronde voorsprong hadden gepakt met medevluchters die nu de boot miste. Douwe de Vries, Kurt Wubben (TNT Express) en Arjan Stroetinga en Bob de Vries (BAM Schaatsteam) konden met hun vieren de finale kleur gaan geven nadat zij deze voorsprong van twee ronden hadden vergaard.

Voordat dit viertal echter kon gaan strijden om de zegebloemen moesten vier rijder met een ronde voorsprong nog uitmaken wie de vijfde tot en met achtste plaats op konden schrijven. Het waren de Equipe Renault Eco2-rijders Christijn Groeneveld en Jorrit Bergsma die met soloversnellingen naar de respectievelijk de vijfde en zesde plaats redden. Door de zesde plaats legde Bergsma bovendien beslag op de Oranje leiderstrui die hij een week geleden ondanks zijn zege in Alkmaar net was misgelopen.

Bergsma kon het Oranje pakken door het wedstrijdverloop dat zich na zijn finish namelijk afspeelde in de finale. Hier pakte Bob de Vries niet voldoende punten om Bergsma te achterhalen. De Vries had hiervoor de wedstrijd moeten winnen maar de zege ging dus naar Arjan Stroetinga. Stroetinga reed in de finale samen met Douwe de Vries weg van Wubben en Bob de Vries. Aan de voorkant van de koers was het Douwe de Vries die het kopwerk deed en Arjan Stroetinga die daar achter optimaal naar de streep kon rijden. In de laatste ronde was Stroetinga ruim te sterk voor Douwe de Vries die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Bob de Vries volgde op zo'n 100 meter als derde, Kurt Wubben eindigde als enige van de kopgroep naast het podium.

Erwin Mesu snelste in massasprint
In de Eerste Divisie draaide de tweede DSB Bank Cupmarathon uit op een massasprint. Ondanks enkele zeer actieve rijders slaagde niemand er in een ronde voorsprong te pakken op het Eerste Divisiepeloton. In de finale probeerde Tristan Loy (Adformatie) met een ultieme poging nog een massasprint te ontlopen, maar de Fransman werd in de laatste ronde door het sprintende peloton weer bijgehaald. In de daaropvolgende massasprint was Erwin Mesu (BWaste International BV) het snelst. De Zeeuw Gerard Nijgh (Choose 2 Achieve) en Mart Bruggink (KTR) te snel af.

Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward ) sprokkelde tijdens de wedstrijd dusdanig veel punten in de tussensprints dat hij de Oranje leiderstrui kon overnemen van Nick Uithoven (Schaatsteamhaarlem.nl)