Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma en Elma de Vries winnen eerste DSB Bank Cup

Jorrit Bergsma en Elma de Vries winnen eerste DSB Bank Cup

geplaatst zaterdag 10 oktober 2009 om 21:36:16 op Schaatspeloton.nl

In Alkmaar is vanavond het landelijke marathonschaatsseizoen van start gegaan. Op ijsbaan De Meent reed ‘Kazach’ Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) in de finale weg uit een kopgroep van drie rijders en won. Ingmar Berga (DSB Bank) eindigde als tweede maar pakte door tussensprintpunten de Oranje leiderstrui. Bij de Dames won Elma de Vries (Jaap.nl) de massasprint van een gesloten peloton en pakte zo het eerste Oranje.

Jorrit Bergsma gaat het eerst en wint
In de Top Divisie werd een aantrekkelijke wedstrijd op het ijs gebracht. In een levendige wedstrijd was het uiteindelijk een drietal dat er in slaagde het peloton op een ronde te zetten. Bob de Vries (BAM Schaatsteam), Ingmar Berga (DSB Bank) en Jorrit Bergsma (Equipe Renault Eco2) gingen, mede door steun van hun ploeggenoten, in de rondte. Bij het aansluiten aan de staart van het peloton kwam Berga in het gedrang ten val en werd teruggeslagen. Met steun van zijn DSB Bank-ploeggenoten kwam hij terug en kon dus mee gaan strijden om de dagzege.

De pelotonspurt achter het drietal werd door Rob Hadders (Equipe Renault Eco2) gewonnen, waarna de finale begon. Die was eigenlijk al snel weer beslist toen Jorrit Bergsma een aanval plaatste. Berga en De Vries keken elkaar aan, maar reden niet meer achter de 23-jarige rijder aan die afgelopen week aankondigde voor Kazachstan naar de Olympische Spelen te willen. Berga won achter de juichende Bergsma de sprint om de tweede plek. Dankzij de punten die in de wedstrijd bij tussensprints te verdienen zijn mocht Berga de eerste Oranje trui aantrekken.

Elma de Vries sterkste in massasprint
Een zeer omvangrijk damespeloton begon in Alkmaar het seizoen met een redelijke vlakke wedstrijd. De tussensprints die ook dit jaar meetellen voor het klassement maakte de wedstrijd wel nog levendig en in de tweede helft van de wedstrijd pakte een kleine groep een lichte voorsprong. Maar daarmee waren de belangrijkste wapenfeiten genoemd. De wedstrijd draaide uit op een massasprint waarin Elma de Vries (Jaap.nl) zich het snelste toonde. Achter de Meppelse reed Carla Zielman (Pro Horeca) naar de tweede plek, Mireille Reitsma (Landjuweel) legde beslag op de derde plaats. Reitsma keerde zo met een podiumplek terug op het niveau waar ze een jaar lang afscheid van genomen had om moeder te worden.

Elma de Vries behaalde in de tussensprints ook voldoende punten om het eerste Oranje tricot in ontvangst te nemen. Het Wit voor de beste Jongere ging naar Anniek ter Haar (Ripca/Aavas Groep).

Top Divisierijder Ralf Zwitser opermachtig in Eerste Divisie
Ook dit seizoen is het voor de Top Divisierijders die niet opgesteld worden in de Top Divisie te starten in de Eerste Divisie. Zo stonden vanavond in Alkmaar verschillende Top Divisierijders aan de start. Het waren ook deze rijders met de gele nummers die de wedstrijd vormde. In eerste instantie ging een kopgroep van zes met enkel Nick Uithoven (Schaatsteamhaarlem.nl) als Eerste Divisierijder in de rondte. Later volgde een tweede drietal bestaand uit Pieter-Jorn Gemser (JB Besturingstechniek), Engbert de Vegt (BWaste International) en Top Divisierijder Ralf Zwitser (Adformatie). Ralf Zwitser had ook deel uitgemaakt van de eerste kopgroep en pakte zo een tweede ronde voorsprong. Hiermee kon hij onbedreigde de wedstrijd winnen. Zijn broer Jens legde beslag op de tweede plaats, Henri Ruitenberg jr. (Van Werven) completeerde het Top Divisiepodium in de eerste Eerste Divisiewedstrijd van het seizoen.

Nick Uithoven eindigde op de vijfde plaats als eerste Eerste Divisierijder en pakte de Oranje leiderstrui in deze klasse.