Schaatspeloton.nl - Nieuws - Schaatsers kiezen voortaan zelf Marathonschaatser van het Jaar

Schaatsers kiezen voortaan zelf Marathonschaatser van het Jaar

geplaatst vrijdag 9 oktober 2009 om 09:02:24 op Schaatspeloton.nl

Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering kregen na het afgelopen seizoen de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt door Miel Rozendaal

Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering kregen na het afgelopen seizoen de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt door Miel Rozendaal (bron: Neeke Smit)

De Dick van Gangelen Trofee is in de afgelopen maanden ingrijpend op de schop gegaan. Aan het einde van het schaatsseizoen zullen de sporters voortaan zelf de Marathonschaatser en Marathonschaatsster van het Jaar aanwijzen. Zij kiezen hun favorieten uit drie genomineerden, zijnde de eerste drie van het puntenklassement. Ook het puntensysteem is opvallend gewijzigd.

In de het gewijzigde puntensysteem zal in het vervolg de zwaarte van de wedstrijden een belangrijker rol spelen. Ook de podiumplaatsen worden royaler gehonoreerd. De combinatie van jurypunten en podiumpunten blijft. Totnogtoe beloonde de DVG-jury vijf rijders en rijdsters met punten (5,4,3,2 en 1) en waren er nog extra punten (3,2 en1) te verdienen voor het podium.

Voortaan geeft de jury niet meer aan vijf, maar aan drie rijders en rijdsters punten. Daarbij is het maximum aantal punten gelijk aan tien procent van het bij de mannen verreden aantal kilometers. De gemiddelde wedstrijd op kunstijs is 50 km en dus is het aantal punten dan 5 voor de eerste plaats (3 voor nummer twee en 1 voor de derde plek). De hoeveelheid punten bij de vrouwen is gelijk aan dat van de mannen en ook de podiumplekken hebben hetzelfde aantal van 5, 3 en 1.

Er komt in de waardering een aparte categorie met het NK kunstijs, het ONK en het NK natuurijs, die zullen worden gehonoreerd met 20 procent. Ook de natuurijsklassiekers zullen extra gewaardeerd worden. Mocht er in een jaar een Elfstedentocht komen, dan zijn de winnaar en de winnares automatisch als vierde kandidaat voor de prijs genomineerd. De puntenwaardering voor de ploegen verandert in zoverre, dat de jury voortaan per wedstrijd slechts één ploeg honoreert (met vijf punten).

Naast de vaste jury van de Dick van Gangelen Trofee, die merendeels bestaat uit voormalige schaatscoryfeeën, komt er aan het einde van het seizoen een eenmalige ‘vakjury', waarin alle marathonploegen één stem krijgen en waarin ook de KNSB en de sportpers vertegenwoordigd zullen zijn. De sporters zelf zijn echter veruit in de meerderheid.

Er zullen twee vakjury's worden samengesteld, één bij de mannen en één bij de vrouwen. Over de Marathonploeg van het Jaar zullen die vakjury's niet beslissen. In die categorie is de ploeg die bovenaan het puntenklassement eindigt, automatisch de winnaar.