Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Renault-kwartet voortaan Kazachen

Stroetinga en Renault-kwartet voortaan Kazachen

geplaatst donderdag 8 oktober 2009 om 20:37:59 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Rob Hadders, Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma en Robert Bovenhuis (allen Equipe Renault Eco2) zullen vanaf dit seizoen op het ijs verschijnen onder de vlag van Kazachstan. Het van geboorte toch puur Nederlandse vijftal wil, net als langebaanschaatser Frank Vreugdenhil, voor het Centraal-Aziatische land naar de Olympische Spelen van Vancouver. Sinds een half jaar bezitten zij een Kazachs paspoort.

Stroetinga, Groeneveld, Bergsma, Bovenhuis en Hadders nemen op 20 oktober al deel aan de Kazachse afstandkampioenschappen. Daar worden startbewijzen vergeven voor de wereldbekerreeks, waar weer Olympische tickets te verdienen zijn. Individueel, maar ook voor de achtervolgingsploeg van Kazachstan. Langebaanschaatser Frank Vreugdenhil koos vanwege de enorme concurrentie in Nederland eerder al voor de sluiproute via Kazachstan. Hij bezit al sinds de zomer de Kazachse nationaliteit.

Gevolg van de beslissing van het vijftal is waarschijnlijk dat zij komende winter in elk geval aan een pak minder marathons zal deelnemen. Als we kijken naar het verleden waarin schaatsbelgen als Bart Veldkamp en André Vreugdenhil niet meer mochten starten op het NK zal het vijftal ook dat kampioenschap kunnen vergeten. Ook omdat ze waarschijnlijk de Nederlandse nationaliteit verliezen. Hiervoor krijgen ze dan wel weer een kans op een Olympisch ticket en veel media-aandacht voor terug.