Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering winnaars Dick van Gangelen Trofee

Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering winnaars Dick van Gangelen Trofee

geplaatst vrijdag 20 maart 2009 om 21:29:29 op Schaatspeloton.nl

Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering kregen tijdens het schaatsgala in Hilversum de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt door Miel Rozendaal

Ralf Zwitser en Daniëlle Bekkering kregen tijdens het schaatsgala in Hilversum de Dick van Gangelen Trofee uitgereikt door Miel Rozendaal (bron: Neeke Smit)

Tijdens het schaatsgala in Hilversum hebben Ralf Zwitser (Adformatie) en Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) vanavond de Dick van Gangelen Trofee ontvangen. Zwitser en Bekkering hebben in het afgelopen seizoen de meeste punten behaald voor de prijs der Marathonschaatser van het Jaar. De winnaars kregen het bijbehorende beeldje uitgereikt door Miel Rozendaal. Het BAM Schaatsteam en Landjuweel werden gekroond tot Marathonploeg van het Jaar.

Juryverslag Dick van Gangelen Trofee 2008/2009
Een enerverend marathonseizoen, met een aantal natuurijsklassiekers als onbetwiste hoogtepunten, sluiten we af met een welhaast bizarre ontknoping van de strijd om de Dick van Gangelen Trofee, de prijs voor de Marathonschaatser, -schaatsster en -ploeg van het Jaar.

Heeft het er lange tijd naar uitgezien dat bij de heren Ralf Zwitser de trofee met twee vingers in de neus ging winnen en dat in een onderonsje binnen de DSB-damesploeg de tweevoudig winnares Elma de Vries dit jaar de prijs aan Maria Sterk zou laten, het zou uiteindelijk een krankzinnige apotheose worden.

Want in de finale van de KNSB-Cup, de laatste wedstrijd die meetelde voor de DVG-Trofee en waarin dubbele punten te verdienen waren, kwamen Bob de Vries en Daniëlle Bekkering beiden nog langszij.
Bob de Vries, winnaar de van trofee in het vorige seizoen, en Ralf Zwitser eindigden in het klassement beiden met 60 punten en ook Maria Sterk en Daniëlle Bekkering deelden de eerste plaats met ieder 111 punten.

Het juryreglement voorziet in zulke situaties, waarbij vervolgens als winnaar wordt aangewezen degene die in het seizoen de meeste keren het maximale aantal jurypunten heeft gescoord. Bij de heren was dat overtuigend Ralf Zwitser met negen tegen twee voor Bob de Vries. Bij de dames won Daniëlle Bekkering met acht keer die maximale score, waarbij Maria Sterk op vijf bleef steken.

Twee verdiende winnaars met beiden een sterke en een minder sterke seizoenshelft. Ralf Zwitser scoorde vooral in de eerste helft van het seizoen zoveel punten voor de Dick van Gangelen Trofee dat hij het zich bijna kon veroorloven om het laatste deel enigszins comfortabel achterover te leunen. Hij had de pech dat hij na zijn winst in een van de Grand Prix marathons in Zweden op zijn hotelkamer ongelukkig kwam te vallen, een hersenschudding opliep en de laatste wedstrijden was uitgeschakeld.

Daniëlle Bekkering kende door blessures, ziekte en vervelende privé-besognes een moeizame start van het seizoen, maar sloot het schaatsjaar af en met geweldige eindspurt, waarin ze volop punten voor de DVG-Trofee scoorde. Ze werd tenslotte een winnares, die met opgeheven hoofd haar prijs in ontvangst mag nemen.

In de strijd om de Marathonschaatsploeg van het Jaar ging het bij de heren in de eindfase vooral tussen het sterke team van Adformatie en de rekenaars van BAM, waarbij de mannen van Jillert Anema tenslotte toch wel terecht als winnaars uit de bus kwamen. Landjuweel versloeg uiteindelijk op karakter en inzet het sterrenteam van DSB, dat op de cruciale momenten Elma de Vries toch iets te vaak miste.

Bestuur en jury van de Dick van Gangelen Trofee kijken terug op een geslaagd seizoen, maar blijven kritisch kijken naar hun eigen organisatie en functioneren. Het is bijvoorbeeld nogal dubbel om bepaalde wedstrijden niet te jureren omdat die zo'n strikt nationaal karakter hebben dat daar geen buitenlanders aan mee mogen doen. Zoals dit jaar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: het NK Natuurijs op de Oostvaardersplassen. De wedstrijd die heel Nederland in de greep hield en die tóch niet meetelde voor de DVG-Trofee, omdat er anders oneerlijke concurrentie voor de buitenlanders in het peloton zou ontstaan. Niettemin een onbevredigende situatie.

Over zulke knelpunten en ook over het totale puntenysteem wil de organisatie van de Dick van Gangelen Trofee de komende maanden met alle betrokkenen en zeker met de rijders en rijdsters, het gesprek aangaan. Tenslotte zijn wij er niet voor onszelf, maar voor hen.

Rotterdam, 20 maart 2009.

Rien de Roon
Voorzitter van de jury

Bekijk ook:

Eindklassement Dames
Eindklassement Heren