Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ronnle en Gustafsson winnen opnieuw in Bothnialoppet

Ronnle en Gustafsson winnen opnieuw in Bothnialoppet

geplaatst zaterdag 7 maart 2009 om 23:30:04 op Schaatspeloton.nl

De Zweedse Bothnialoppet is net als verleden jaar gewonnen door Mikael Ronnle en Helena Gustafsson. De marathon, die uniek is omdat hij op zeeijs wordt verreden, zag bijna 300 deelnemers aan de start in het Noord-Zweedse Luleå. Vanwege de vele sneeuwval in de laatste maanden kon het normale parcours richting Piteå niet bereden worden en werd de koers afgewerkt op een ronde nabij Luleå.

Na 65 kilometer wedstrijd kwam Mikael Ronnle als eerst aan de meet. De rijder uit Södra Sunderbyn had een voorsprong van ruim 2 minuten op de achtervolgende groep. Claes Turesson won de sprint van deze groep en eindigde voor Johan Samuelsson als tweede. Ronnle laat op de website van de Bothnialoppet weten geen moment bang te zijn geweest voor zijn zege. "Ik vond het vanaf het begin makkelijk en kon de wedstrijd op een constant tempo rijden. Vanaf de verzorging in Kallax nam ik de leiding en ben daarna niet meer bang geweest die te verliezen " Anders dan verleden jaar waren de weersomstandigheden rond de wedstrijd optimaal. De winnaar toonde zich opgetogen over het ijs "Het ijs was geweldig dit jaar. De twee voorgaande jaren was het ijs zwaar, maar dit jaar was dit helemaal niet het geval"Aldus Ronnle die nu alle drie de edities van de Bothnialoppet op zijn naam heeft staan.

Van de Dames kon Helena Gustafsson lang mee met de Heren. De Zweedse won de race bij de Dames dan ook met een ruime voorsprong op de nummer twee, Lena Turesson. Annette Askenryd legde beslag op de derde plek.

Het deelnemersaantal van het Noordelijke evenement lag lager dan verleden jaar. Persvoorlichter Ceclia Wikström heeft daar wel een verklaring voor. "De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen na de zware weersomstandigheden van vorig jaar zich niet opnieuw ingeschreven hebben." Al met al waren de deelnemers blij met de editie van dit jaar. Volgend jaar verwacht de organisatie wel weer een parcours te kunnen leggen tussen de plaatsen Luleå en Piteå. Hiervoor zal het ijs dan wel eerder sneeuwvrij gemaakt moeten worden, maar Wikström gelooft dat dat mogelijk is.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren