Schaatspeloton.nl - Nieuws - Afscheid van 56 kunstijszeges

Afscheid van 56 kunstijszeges

geplaatst zondag 1 maart 2009 om 23:29:53 op Schaatspeloton.nl

Zaterdag werd voorafgaand aan het Nederlands Kampioenschap voor de Top Divisie door de KNSB en het publiek afscheid genomen van negen marathonschaatsers. De Dames Karin Bakker en Liesbeth Hylkema en de Heren Bram Sikma, Pieter Albada, Martijn Bovenmars, Miel Rozendaal, Frans de Ronde, Jeroen de Vries en Henk Angenent namen afscheid. Zeker met de laatste vier rijders verdwijnt een grote erelijst uit het marathonpeloton.

Met Martijn Bovenmars (Vlasman), Miel Rozendaal (PE People), Frans de Ronde (Foekens), Jeroen de Vries (DSB Bank) en Henk Angenent (TNT Express) verdwijn de winnaars van in totaal 56 kunstijsmarathons op het hoogste niveau. Waarbij de ene zege van Bovenmars het grootste deel van de erelijst beslaat is het bij de vier anderen slechts het begin. Miel Rozendaal tekent voor 19 dagzeges op het hoogste niveau, Frans de Ronde won zes maal, Jeroen de Vries acht maal en Henk Angenent was goed voor 22 kunstijszeges.

Zowel Rozendaal, De Ronde en Angenent hebben in het verleden de nationale marathoncompetitie gewonnen. Voor Frans de Ronde was dit de KNSB Cup in het seizoen 1993/1994, Henk Angenent was in 1998/1999 eindwinnaar in de Unox Cup en Miel Rozendaal toonde zich in 2001/2002 de sterkste in de Essent Cup. Daarnaast heeft Henk Angenent met de Elfstedentocht natuurlijk de grootste veer op zijn zegetooi. Angenent is van het kwartet ook de enige rijder die ooit een Nederlandse klassieker op zijn naam schreef, De 100 van Earnewald in 1996. Op buitenlands natuurijs waren zowel Angenent (2004), Rozendaal (2002) en De Vries (2005) goed voor een zege in een Alternatieve Elfstedentocht. Daarnaast grossierde ze allemaal in ereplaatsen.

Een opvallend punt kan opgemerkt worden. Hoe groot hun erelijst ook is geen van de vier behaalde ooit een Nederlandse titel. Henk Angenent was er met in totaal zeven zilveren medailles vaak dichtbij, ook Frans de Ronde eindigde een maal als tweede en Miel Rozendaal behaalde twee maal brons bij zo'n kampioenschap.

Bekijk ook:

Henk Angenent
Karin Bakker
Liesbeth Hylkema
Jeroen de Vries
Miel Rozendaal
Martijn Bovenmars
Pieter Albada
Bram Sikma
Frans de Ronde