Schaatspeloton.nl - Nieuws - Yoeri Lissenberg Nederlands Kampioen

Yoeri Lissenberg Nederlands Kampioen

geplaatst zaterdag 28 februari 2009 om 17:58:36 op Schaatspeloton.nl

Top Divisiepodium, vlnr: Henk Angenent (TNT Express), Yoeri Lissenberg (Foekens) en Douwe Bierma (Schuurman Schoenen).

Top Divisiepodium, vlnr: Henk Angenent (TNT Express), Yoeri Lissenberg (Foekens) en Douwe Bierma (Schuurman Schoenen). (bron: Schaatspeloton.nl)

In een goedgevuld Thialf heeft Yoeri Lissenberg (Foekens) het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. De 38-jarige Lissenberg versloeg in de finale zijn medevluchters, de vandaag afscheidnemende Henk Angenent (TNT Express) en Douwe Bierma (Schuurman Schoenen), die als nummer twee en drie finishten. Het drietal had vroeg in de wedstrijd een ronde voorsprong gepakt waarna de wedstrijd op slot ging.

Voordat de herenwedstrijd in de Top Divisie begon nam een contigent rijders en rijdsters afscheid van de wedstrijdsport. Bij deze groep ook Henk Angenent (TNT Express) die vanochtend bekend maakte na het seizoen te stoppen. Dit betekende dus dat het Nederlands Kampioenschap voor de Elfstedentochtwinnaar zijn laatste wedstrijd in zijn carrière zou zijn. Een carrière waarin hij al negen maal op het podium van zo'n NK stond maar nog geen enkele maal het hoogste treetje bezette. Vooraf werd er niet echt rekening mee gehouden dat de 41-jarige Woubruggenaar daar vandaag wel in zou slagen, maar in de wedstrijd kwam Angenent hier nog wel heel dicht bij.

Vroeg in het kampioenschap maakte Henk Angenent samen met Douwe Bierma (Schuurman Schoenen) en Yoeri Lissenberg (Foekens) deel uit van een driemanskopgroep. Deze kleine groep nam al snel een dusdanige voorsprong dat het het peloton in de rug keek. Het drietal slaagde er ook in het peloton op een ronde te zetten en daarmee was, zoals later bleek, de strijd om het podium voorbij. De formaties van de koplopers stonden eigenlijk geen moment meer toe dat ook maar iemand gevaarlijk kon worden voor de voorsprong van het drietal. Het drietal kon samen gaan uitmaken wie van hen zijn eerste Nederlandse titel zou gaan behalen.

In de finale vijf ronden opende Bierma de strijd. De Fries ging aan maar nam geen grote voorsprong. Nadat het drietal weer was samengekomen ging Lissenberg met nog twee ronden te gaan aan. De rijder uit Almere reed met voorsprong naar de bel en stak daar tot verbazing van het publiek zijn handen in de lucht. De toch zeer ervaren Lissenberg had zich vergist en dacht dat hij al aan de meet was, deze fout doorzag hij echter snel genoeg en kwam weer op gang. In de laatste ronde slaagde Henk Angenent er niet meer in Yoeri Lissenberg te achterhalen waardoor Lissenberg zich ook echt kon laten fêteren als de nieuwe Nederlandse Kampioen op kunstijs. Achter Angenent, die voor de vijfde maal het zilver ophaalde in een NK, eindigde Douwe Bierma als derde en behaalde zo het brons.

Bekijk ook:

Uitslag