Schaatspeloton.nl - Nieuws - Argentijn Fazio wint in Canadees Edmonton

Argentijn Fazio wint in Canadees Edmonton

geplaatst dinsdag 24 februari 2009 om 09:41:18 op Schaatspeloton.nl

José Ignacio Fazio leidt voor Catherin Grage en Anna Ringsred in de 50 kilometerwedstrijd.

José Ignacio Fazio leidt voor Catherin Grage en Anna Ringsred in de 50 kilometerwedstrijd. (bron: Harm de Groot)

De Argentijn José Ignacio Fazio heeft in het Canadese Edmonton de twee traditionele marathons tijdens het Silver Skate Festival gewonnen. Bij de Dames gingen de zeges naar de Amerikaanse Anna Ringsred en de Deense Catherin Grage. Zowel Fazio als Ringsred en Grage komen uit op de langebaan waar zij onder andere meedoen in de Essent ISU World Cup.

Zoals elk jaar trekt het Silver Skate Festival wel een paar leuke namen. Vorig seizoen werden de marathons op het festival bijvoorbeeld gewonnen door Steven Elm. Die langebaanschaatser was er dit jaar niet bij, wel een paar andere, voor volgers van het langebaanschaatsen, bekende namen. Bij de dames verscheen de Amerikaanse Anna Ringsred en de Deense Catherin Grage aan de start. José Ignacio Fazio, in het verleden nog korte tijd onsuccesvol actief voor Viks Parket in het Nederlandse marathon peloton, kwam bij de heren aan de start. Fazio won zowel de 25 kilometer op zaterdag als de 50 kilometer op zondag.

De dames en heren startte in in een zonnig Edmonton met perfect schaatsweer tegelijkertijd. Ringsred en Grage hoefde in de wedstrijd eigenlijk niet onder te doen voor hun mannelijke collega's. In de 25 kilometerwedstrijd kwamen zij in een groep van vijf aan de meet. Naast Ringsred en Grage bestond deze groep uit Fazio en de Canadese mannen Aaron Clarke en Jackson Hill. In de sprint na 49 minuten wedstrijd was José Ignacio Fazio het snelst. De Argentijn verwees Aaron Clarke naar de tweede plaats, Anna Ringsred finishte als derde en was daarmee de winnares van de dameswedstrijd.

Op zondag startte een beperkte groep voor een wedstrijd over 50 kilometer. De eerder genoemde langebaanschaatsers waren ook nu present en kwamen in de wedstrijd gezamenlijk aan de meet. Gedrieën hadden ze een voorsprong van driekwart minuut op de eerste achtervolgers. Fazio was al zeker van de winst in de herenwedstrijd maar won de prestigesprint toch nog van zijn vrouwelijke medekoplopers. Catherin Grage was achter Fazio dit maal sneller dan Ringsred en won zo de 50 kilometerwedstrijd voor de dames. Rick Dijkstra won op 45 seconden achterstand de sprint van een achtervolgende groep van vier schaatsers en eindigde als tweede in de herenwedstrijd. Brian Johnston legde beslag op plek drie bij de heren, terwijl Mia Atienza dit bij de dames deed.