Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jochem Uithoven en Chris Witty winnen KNSB Cup Finale

Jochem Uithoven en Chris Witty winnen KNSB Cup Finale

geplaatst zondag 22 februari 2009 om 21:52:50 op Schaatspeloton.nl

In Hoorn zijn Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Elma de Vries (DSB Bank) na afloop van de KNSB Cup Finale gehuldigd als eindwinnaars van deze competitie. De finalewedstrijd werd gewonnen door Jochem Uithoven (BCT Schaatsteam) en Chris Witty (Landjuweel). Uithoven klopte na een rondelange surplace zijn medevluchter Crispijn Ariëns (PE People) met wie hij een ronde voorsprong had op het peloton.

KNSB Cup Finale naar Chris Witty, Elma de Vries eindwinnares
Al vanaf de start was de wedstrijd een harde. De wedstrijd startte met een zeer rare actie van de Australische Brooke Lochland die nog in de loze ronde in de aanval ging om een ronde later toen ze teruggepakt was door het peloton direct af te stappen. Hierna begon de echte wedstrijd die meer dan het aanzien waard was. In het bijzonder Elma de Vries (DSB Bank) toonde zich de hele wedstrijd strijdlustig. De Meppelse leek op een gegeven moment in een aanval samen met Janneke Ensing (Frisia Financieringen) kans te maken om een ronde te gaan pakken. De Oranje truidraagster kreeg hierbij op een gegeven moment steun van ploeggenote Kitty Meeth (DSB Bank), die na een val zich nog verdienstelijk kon maken. Het peloton kwam echter terug, maar dit was op dusdanig hoog tempo dat het aan de achterkant van het peloton wel een slachtveld leek. Verschillende rijdsters konden het hoge tempo niet aan en moesten de strijd staken. Opvallendste rijdster hierbij was Bianca Roosenboom (Cado Motus) die gisteren in Haarlem nog goed was voor de derde plek.

Ook na de verijdelde aanval van De Vries en Ensing viel het niet echt stil. Verschillende aanvallen werden geprobeerd maar geen enkele was succesvol. Nadat een laatste aanval van Yvonne Spigt (Foekens) enkele ronden voor het eind geneutraliseerd was ging de massasprint de eindrangschikking in de finalewedstrijd bepalen. Hierbij kwam Chris Witty (Landjuweel) achter Elma de Vries de laatste bocht uit om vervolgens in het laatste rechte stuk haar sprintkunsten voor de laatste maal dit seizoen te tonen. De Amerikaanse draagster van de Groene trui klopte in de sprint de Oranje truidraagster. Achter Elma de Vries eindigde Mariska Huisman (Viks Parket) op haar thuisbaan op de derde plek.

In de klassementen veranderde weinig en Elma de Vries, Chris Witty en Margo van de Merwe (Team de Sprinters) werden dan ook na afloop gehuldigd als eindwinnaars van respectievelijke de Oranje, Groene en Witte trui.

Jochem Uithoven verrassende winnaar finalewedstrijd, eindzege voor Arjan Stroetinga
In de finalewedstrijd van de KNSB Cup stond voor het eerst dit seizoen een wedstrijd over 150 ronden op het programma. Zo'n verlengde marathon zorgt altijd wel voor mooie moment en zo ook vanavond. Zeker een rijder had in de loop van de wedstrijd de afloop anders in gedachte gehad. Jan van Oosterom (Goesting.nl Schaatsteam) slaagde er samen met zijn medevluchters Jochem Uithoven (BCT Schaatsteam) en Crispijn Ariëns (PE Peope) in een ronde voorsprong te pakken. Op het moment van aansluiten brak bij de schaatser uit Deventer het ijzer onder zijn schaats vandaan. Een verslagen Van Oosterom viel op het ijs en zag zijn wedstrijd voorbij zijn. Door de val van de ervaren Jan van Oosterom ontstond er een situatie waarin twee jonge onervaren marathonschaatsers met Brabantse roots leken te gaan strijden om hun eerste zege op het hoogste niveau. Maar om hen ook echt de finale te laten rijden moesten hun respectievelijke ploegen de verdere wedstrijd controleren, een positie waarin zij nog niet vaak gezeten zullen hebben. Ondanks vele aanvallen en op een gegeven moment zelfs een verbrokkeld peloton slaagde PE People en het BCT Schaatsteam er in het peloton verder bijeen te houden. Uithoven en Ariëns mochten gaan strijden om de zege in de finalewedstrijd.

Voor dat dit echter het geval was toonde Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) nog een maal zijn sprintkracht door de pelotonspurt om de derde plaats te winnen. Zijn eindzege leek al een lange tijd niet meer in gevaar te zijn, maar werd vanavond in Hoorn pas echt definitief. Na de pelotonsprint bleven enkel Jochem Uithoven en Crispijn Ariëns nog op het ijs over. Dit ging vier en een halve ronde in een laag tempo. Geen van de rijders van durfde de sprint aan te gaan en met een surplace bracht het tweetal het publiek een mooie finale. Op ruim 200 meter van de meet ging Ariëns als eerste aan om vervolgens ook als eerste de bocht uit te komen. Daar kwam Jochem Uithoven uit zijn slipstream om op de laatste meters Ariëns naar de tweede plek te verwijzen.

Ook bij de heren veranderde er in de klassementen tijdens de finale niet veel. Arjan Stroetinga, Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) kregen dan ook de laatste Oranje, Groene en Witte trui van het seizoen uitgereikt.
Slimme Greg Nieuwenhuys wint finalewedstrijd, Peter Naute eindwinnaar
Ook in de Eerste Divisie ging het eigenlijk niet meer om het eindklassement. Het was wel zeker dat Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) eindwinnaar zou worden voor Engbert de Vegt (GIBO-BEKA). Strijd was er nog wel om plek drie waar Mark Huisman (Viks Parket) succesvol zijn voorsprong verdedigde op Thijs Smit (Goesting Events), die ondanks steun van zijn broer en Top Divisierijder Jaap Smit (BCT Schaatsteam) niet genoeg punten haalde om de jongste Huisman voorbij te gaan. In de dagwedstrijd leek al vroeg in de wedstrijd de twee beste van het klassement ook in de finalewedstrijd om die plaatsten te gaan strijden. Peter Nauta en Engbert de Vegt pakten samen een ronde voorsprong. Later volgde echter nog een viertal met daarbij onder andere Top Divisierijder Alfred Bolks (Equipe Renault Eco2).

Dit zestal ging in de finale strijden om de zege. Het was hierbij Greg Nieuwenhuys (OC&C Strategy Consultants) die slim profiteerden van het feit dat de andere aanvallers naar elkaar keken. Nieuwenhuys reed weg en liet de rest van de groep achter zich. Peter Nauta kon in de laatste ronde met een versnelling Nieuwenhuys niet meer achterhalen en eindigde achter de Amsterdammer als tweede. Engbert de Vegt completeerde als derde het podium van de finale wedstrijd.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie