Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd Huisman en Chris Witty beginnen finaleweek KNSB Cup met zeges

Sjoerd Huisman en Chris Witty beginnen finaleweek KNSB Cup met zeges

geplaatst woensdag 18 februari 2009 om 21:53:46 op Schaatspeloton.nl

De eerste van vijf finalewedstrijden in de KNSB Cup is in Groningen gewonnen door Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en Chris Witty (Landjuweel). Huisman was het sterkst in een omvangrijke groepssprint. Witty, net als Huisman dragen van de Groene Trui, won in de massasprint. Klassementsleiders Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Elma de Vries (DSB Bank) eindigden beide als tweede en behouden het Oranje.

Witty doorbreekt DSB-hegemonie
Toen de KNSB Cup eind oktober vorig jaar met winterstop ging ten behoeve van de Essent Cup stond een ding vast; DSB Bank overheerste het damespeloton. In acht wedstrijden waren Elma de Vries en Maria Sterk (beiden DSB Bank) met respectievelijk vijf en drie zeges de enige winnaars. Nu meer dan 3 maanden later heeft het seizoen een heel ander beeld gekregen. Het damespeloton heeft in de Essent Cup en op natuurijs verschillende winnaars van verschillende ploegen voortgebracht. De hegemonie van DSB Bank in de KNSB Cup hield dan ook vanavond geen stand. Na 60 ronden was het Chris Witty (Landjuweel) die de massasprint van het peloton won voor De Vries en Sterk. Hierbij moet opgemerkt worden dat Sterk zich op het podium vocht na eerder in de wedstrijd gevallen te zijn en pas na een lange achtervolging terug te keren in het peloton.

Qua truiendraagsters veranderde er in Groningen niets. Elma de Vries behield de Oranje trui, Chris Witty kon opnieuw het Groen aantrekken en Margo van de Merwe (Team De Sprinters) hulde zich opnieuw in het Wit.

Sjoerd Huisman het snelst in Kardinge
Bij de heren ging in de koers een grote groep van voornamelijk snelle rijders rond. De kopgroep met daarin, met uitzondering van Cedric Michaud (Nefit HR Ketels), alle topsprinters bestond uit zestien rijders. Duidelijk was dus al dat uit deze omvangrijke groep de winnaar van de negende KNSB Cupwedstrijd moest gaan komen. Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) haalde tijdens de wedstrijd in de tussensprints punten voor de Groene trui waar hij de tweede helft van de KNSB Cup in mocht aanvangen.

Deze sprintzeges trok Huisman door in de finale. Met een sterke laatste ronde behaalde de Nederlandse kampioen op natuurijs de zege in de eindsprint. De Andijker verwees Algemeen klassementsleider Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) naar de tweede en Jongeren klassementleider Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) naar de derde plaats. Hiermee werd het podium in Kardinge bevolkt door de drie truihouders die dan ook na de daghuldiging bij het podium mochten blijven staan om de gekleurde truien op te halen voor de wedstrijden morgen in Breda.

Tweede zege voor Thijs Smit
In de Eerste Divisie was het Thijs Smit (Goesting Events) die voor de tweede maal dit seizoen een zege behaalde. De oudere broer van Top Divisierijder Jaap Smit (BCT Schaatsteam) klopte in de finale klassementsleider Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward). Mart Bruggink (KTR) completeerde verrassend het podium. Mark Huisman (Viks Parket) eindigde in Groningen net naast het podium maar klom daardoor achter Peter Nauta op naar de tweede plek in het algemene klassement.