Schaatspeloton.nl - Nieuws - Håmås en Palmertz Cerne winnen Vikingarännet

Håmås en Palmertz Cerne winnen Vikingarännet

geplaatst zondag 15 februari 2009 om 15:22:48 op Schaatspeloton.nl

Meer dan 3.000 Zweden gingen in Uppsala van start voor de negende Vikingarännet.

Meer dan 3.000 Zweden gingen in Uppsala van start voor de negende Vikingarännet. (bron: Upsala Nya Tidning)

Johan Håmås en Karolin Palmertz Cerne hebben de Vikingarännet op hun naam geschreven. Aan de 81 kilometer lange tocht tussen Uppsala en de Zweedse hoofdstad Stockholm deden meer dan 3.000 schaatsers mee. Johan Håmås klopte op de meet in de sprint Peter Resar. Sonny Peterson legde beslag op plek drie. Voor Håmås betekende dit de zevende zege in de Zweedse klassieker.

Qua deelnemers, en aandacht in de Zweedse media, is de Vikingarännet tussen de buitenwijken van Uppsala en Stockholm nog altijd het grootste Zweedse marathonschaatsevenement. Naast twee Nederlandse winnaars (Martijn Kromkamp en Hotze Zandstra) was Johan Håmås tot nu toe de enige winnaar in de Zweedse klassieker. Twee jaar na zijn laatste zege in 2007 stond Håmås ook vandaag aan de start om op te gaan voor zijn zevende zege. Door goede weersomstandigheden was het parcours redelijk goed begaanbaar. Toch waren enkele lange kluunplekken in het parcours nodig, de langste over een afstand van 800 meter. In totaal gingen meer dan 3.000 vooral Zweedse deelnemers van start voor de tocht naar de hoofdstad. In de wedstrijdklassen, waarvoor een tijdslimiet bestaat, hadden zich 44 heren en 6 dames aangemeld.

In de wedstrijd kon de recordwinnaar Håmås tot in de finale mee in de strijd om de zege. De 31-jarige rijder uit Jönköping ging samen met Peter Resar de laatste meters in na in de finale Sonny Peterson achter hen te hebben gelaten. In de sprint om de zege was het vervolgens Johan Håmås die opnieuw de zege op kon eisen. Met klein verschil moest Peter Resar genoegen nemen met de tweede plek. Op bijna een minuut achterstand kwam Sonny Peterson als derde over de streep. Als beste dame kwam Karoline Palmertz Cerne een kwartier achter Håmås als eerste binnen. Palmertz Cerne was lang meegegaan met de herenwedstrijd en had aan de meet een voorsprong van ruim 20 minuten op Berit Olofsson. Christina Wahlstedt kwam op nog ruimere achterstand als derde dame over de meet.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren