Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dubbelslag Roelof Koops in Flevo Cup Finale

Dubbelslag Roelof Koops in Flevo Cup Finale

geplaatst donderdag 12 februari 2009 om 08:51:29 op Schaatspeloton.nl

Roelof Koops (Schaatsploeg Noord Nederland) heeft woensdagavond in Biddinghuizen de tweede en laatste Flevo Cupwedstrijd voor Eerste Divisierijders op zijn naam geschreven. Engbert de Vegt (GIBO-BEKA) en Bart Hakkenberg (Choose 2 Achieve) eindigden als nummers twee en drie op het podium. Koops behaalde door zijn zege ook de eindzege over de cyclus van twee wedstrijden op FlevOnice.

Verslag door Alfred Knikker

Op woensdag 11 februari 2009 stond de tweede wedstrijd om de Flevo Cup op het programma. De STG Dronten en FlevOnice organiseerden deze wedstrijden voor de eerste divisie rijders die afgelopen seizoen vaak buiten de kalender gehouden werden. Stonden er vorige week slechts 26 rijders aan het vertrek. De tweede wedstrijd trok 32 mannen die de moeite namen om aan de start te verschijnen. Het aantal rijders was dus wederom niet groot, maar kwaliteit was er des te meer.

Aan het eind van de middag trok er nog een hagelbui over Biddinghuizen welke de sporen achterliet op het ijs. Ruw en hobbelig ijs zorgde voor wat zwaardere omstandigheden, maar voor de eerste divisie rijders maakte dit niets uit. Vanuit de startblokken werd er gedemarreerd. Bart Hakkenberg (Choose 2 Achieve), Stephan Wielinga en Ronald Kruijer (Clafis Engineering/JB Besturingstechniek) knallen weg met daarachter nog eens vier man die de achtervolging inzetten. Roelof Koops (Schaatsploeg Noord Nederland), Engbert de Vegt (GIBO-BEKA), Theo Trul (Schaatsploeg Noord Nederland) en Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) werkten goed samen en in de tweede ronde was de kopgroep van zeven man een feit. De voorsprong bedroeg 20 seconden. Vanuit het peloton werd er verschillende keren geprobeerd weg te komen maar de mannen op kop hadden de gang er goed in. De voorsprong loopt op en het peloton lijkt al in een vroeg stadium geslagen. We zien Koeno Mulder rondenlang op zijn favoriete stekje op de laatste plaats in het peloton rijden. Na zes ronden moeten de eerste mannen in het peloton al opgeven. Ondanks het zware ijs en de harde wind gaat het hard. De temperatuur ligt inmiddels onder nul en het is waterkoud. Alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd. Ronden lang schommelt de voorsprong rond de twee minuten. Het peloton lijkt even iets dichterbij te komen maar de koplopers weten de voorsprong vast te houden. De zeven mannen lijken gezamenlijk op de finish af te gaan. Maar dan drie ronden voor het eind is er in de laatste bocht voor de finish een valpartij. Roelof Koops en Theo Trul gaan onderuit. De overige koplopers wachten sportief op Koops. Theo Trul moet opgeven met materiaalpech, de buis van zijn linkerschaats is afgebroken.

In de één na laatste ronde gaat in zowel de kopgroep als in het peloton de vlam in het kruitvat en ontploft de wedstrijd. Stephan Wielinga en Ronald Kruijer moeten lossen uit de kopgroep en het peloton verbrokkeld helemaal. In de laatste ronde werken de vier overgebleven koplopers nog wel goed samen tot een kilometer voor het eind het helemaal stil valt. Peter Nauta probeert de boel weer op gang te trekken. Vlak voor de laatste bocht komt Roelof Koops op kop en geeft deze positie niet meer af. Hij wint deze wedstrijd voor Engbert de Vegt en Bart Hakkenberg. De winst in het eindklassement gaat tevens naar Koops. Met een tweede en eerste plaats verzamelde hij de meeste punten voor de Flevo Cup.

(Met dank aan Alfred Knikker)