Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dick van Gangelenpunten eerste World Grand Prix voor Bovenmars en Maarse

Dick van Gangelenpunten eerste World Grand Prix voor Bovenmars en Maarse

geplaatst vrijdag 6 februari 2009 om 09:12:26 op Schaatspeloton.nl

Martijn Bovenmars en Karin Maarse zijn door de jury van de Dick van Gangelen Trofee na de eerste wedstrijd in de KNSB Grand Prix uitgeroepen tot marathonschaatsers van de dag. Juryleden Rien de Roon en Eric Korver gaven op het Zweedse natuurijs van het Runnmeer de meeste punten voor het klassement van de Marathonschaatser van het Jaar aan het tweetal.

JURYRAPPORTEN
Jury: Rien de Roon en Eric Korver

Heren:
Een lastige wedstrijd om te jureren, daar was geen twijfel over. Er gebeurde genoeg op het Zweedse ijs, maar vooral in de breedte. Speldenprikjes, veel koplopers, maar niet echt iets bijzonders en niemand die er echt bovenuit stak. Martijn Bovenmars verdiende niettemin de vijf punten. De rijder van Vlasman reed attent, zat in de goede ontsnapping en reed in de laatste ronde alleen weg. Voor Yoeri Lissenberg gold hetzelfde, maar zijn ontsnapping duurde iets minder lang. Sander Kingma reed opnieuw sterk, was veel van voren te zien en deed in de finale veel werk voor Ruud Borst. Twee punten waren er voor de actieve Ralf Zwitser, die als enige van zijn ploeg mee was in de kopgroep. Het laatste punt was voor Peter van de Pol, die zich twee ronden inspande om met Jens Zwitser naar de kopgroep te rijden, en daarin winnaar Martijn Kromkamp steunde.

Jurypunten
1 Martijn Bovenmars 5
2 Yoeri Lissenberg 4
3 Sander Kingma 3
4 Ralf Zwitser 2
5 Peter van de Pol 1

Podiumpunten
1 Martijn Kromkamp 3
2 Gary Hekman 2
3 Rob Hadders 1

Dames:
Karin Maarse was onbetwist vrouw van de wedstrijd. Ze was bepalend aanwezig op veel momenten, reed van voren en controleerde. Het leverde haar de vijf punten op. Hilde van Slochteren was ook actief en probeerde nog even alleen weg te rijden. Ook Kitty meeth waagde zich aan een solo-ontsnapping. Dat leverde beide dames punten op. Erna Kijk in de Vegte vestigde ook de aandacht op zich met aanvallende acties, terwijl Mischa Top in de laatste ronde demarreerde en daarmee het laatste punt verdiende.

Jurypunten
1 Karin Maarse 5
2 Hilde van Slochteren 4
3 Kitty Meeth 3
4 Erna Kijk in de Vegte 2
5 Mischa Top 1

Podiumpunten
1 Carla Zielman 3
2 Mariska Huisman 2
3 Maria Sterk 1

Ploegen:
Voor het ploegenklassement geldt bij de mannen hetzelfde als in de individuele beoordeling: moeilijke wedstrijden, met geringe verschillen tussen de teams. Vlasman verdiende de vijf punten door met liefst drie rijders in de kopgroep te zitten. Care Groep DeSmelt had daar twee mannen in, maar Kingma en Borst lieten zich wel gelden. Kooyenga pakt de laatste punten. Die ploeg zat ook met twee mensen in de kopgroep, nadat Van de Pol de jump had gemaakt. Hij assisteerde in de finale succesvol Kromkamp.
Bij de vrouwen was DSB onbetwist de sterkste, met hoofdrollen voor Maarse, Meeth en Sterk. Van der Wiel deed het eveneens goed, met aanvallende acties van Spijkerman, Hulzebosch en Sikkema. De ploeg van Landjuweel verdiende de laatste punten door het goede werk van Kijk in de Vegte en Top.

Jurypunten Herenploegen
1 Vlasman 5
2 Team Care Groep DeSmelt 4
3 Kooyenga Groep 3

Jurypunten Damesploegen
1 DSB 5
2 Van der Wiel 4
3 Landjuweel 3

Bekijk ook:

Klassement Heren
Klassement Dames