Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tom van de Belt wint Eerste Divisiewedstrijd op FlevOnice

Tom van de Belt wint Eerste Divisiewedstrijd op FlevOnice

geplaatst woensdag 4 februari 2009 om 23:01:50 op Schaatspeloton.nl

Het Eerste Divisiepeloton onderweg in de eerste Flevo Cupwedstrijd met uiterst rechts de uiteindelijke winnaar Tom van de Belt (VDH Marmer en Natuursteen).

Het Eerste Divisiepeloton onderweg in de eerste Flevo Cupwedstrijd met uiterst rechts de uiteindelijke winnaar Tom van de Belt (VDH Marmer en Natuursteen). (bron: Alfred Knikker)

De eerste van twee Eerste Divisiewedstrijden op de trajectijsbaan FlevOnice in Biddinghuizen is gewonnen door Tom van de Belt (VDH Marmer en Natuursteen). Van de Belt won de wedstrijd, Flevo Cup genaamd, door na 60 kilometer Roelof Koops (Schaatsploeg Noord Nederland) en Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) achter zich te laten. Volgende week woensdag vindt opnieuw een wedstrijd voor Eerste Divisierijders plaats op FlevOnice.

Terwijl afgelopen periode de Super Prestige werd georganiseerd Heren uit de Top Divisie en Dames bleven de rijders uit de Eerste Divisie langs de kant. In Biddinghuizen organiseert de Schaatstrainingsgroep Dronten nu twee wedstrijden voor rijders uit deze Eerste Divisie. De eerste van deze twee wedstrijden gingen vandaag met 26 rijders van start. Een licht tegenvallend aantal wat mogelijk verklaard kan worden door het gelijktijdig organiseren van wedstrijden in Zweden.

Na een loze ronden vertrokken de deelnemers voor een wedstrijd over 13 ronden of 58 kilometer. Er wordt gelijk hard gereden en de eerste ontsnapping komt op naam van Theo Trul (Schaatsploeg Noord Nederland). Het miezert tijdens de eerste rondes en het is behoorlijk mistig in de polder. Het ijs is zacht en vochtig maar de heren halen regelmatig de 45 km/h. Al gauw zijn er een aantal afvallers die de koers verlaten en halverwege de wedstrijd ontstaat er een serieuze kopgroep van zes rijders. Johan Bakker (Groenehartsport.nl), Tom van de Belt (VDH Marmer en Natuursteen), Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward), Roelof Koops (Schaatsploeg Noord Nederland), Engbert de Vegt (GIBO-BEKA) en Bart Hakkenberg (Choose 2 Achieve) maken zich los van het peloton en de voorsprong loopt ronde na ronde op. Gerard Nijgh (Choose 2 Achieve) sprint uit het peloton weg en komt tot 45 seconden achter de kopgroep. De zes mannen blijven goed samenwerken en met nog twee ronden te gaan is de voorsprong op het peloton ruim twee minuten. In de laatste ronde is er een spervuur aan demarrages maar het lukt niemand om weg te blijven en dus wordt het in een eindsprint beslist. Tom van de Belt wint voor Roelof Koops en Peter Nauta. Gerard Nijgh blijft uit de greep van het peloton en finisht als zevende. Van de 26 gestarte deelnemers finishen er uiteindelijk 20.

De juryleden van de KNSB komen heel erg enthousiast uit de auto. "We hebben een geweldige wedstrijd gezien. Prachtig. Het peloton was klein, maar de kwaliteit was zeer hoog vanavond". Het ijs was volgens enkele rijders "een beetje zacht en hier en daar uitgetrapt, maar niet zoveel slechter dan dat er op de Haagse Uithof ligt." De enkele gaten in het ijs waren voor degene die van de Weissensee afkwamen geen echt probleem.

De organisatie was perfect voor elkaar maar verdiende wel een groter peloton. De STG Dronten en Flevonice hebben gezorgd voor de mogelijkheid van een wedstrijd. Aan degenen die niet aanwezig waren de taak om bij de volgende wedstrijd te zorgen voor een volwaardig peloton.

(Met dank aan Alfred Knikker en Johan Bakker)

Bekijk ook:

Uitslag