Schaatspeloton.nl - Nieuws - Tristan Loy Open Nederlands Kampioen

Tristan Loy Open Nederlands Kampioen

geplaatst zaterdag 31 januari 2009 om 13:00:14 op Schaatspeloton.nl

Tristan Loy (Adformatie) viert zijn zege in het Open Nederlands Kampioenschap terwijl achter hem de verslagen achtervolgers sprinten om het zilver.

Tristan Loy (Adformatie) viert zijn zege in het Open Nederlands Kampioenschap terwijl achter hem de verslagen achtervolgers sprinten om het zilver. (bron: Weissensee.nl)

Voor het eerst in de geschiedenis van het Open Nederlands Kampioenschap heeft een niet-Nederlander de titel opgeëist. Op de Weissensee kwam Tristan Loy (Adformatie) solo als winnaar over de streep. In de slotronde ontsnapte de Fransman uit de overblijfselen van een vroege ontsnapping. Het zilver ging naar Ruud Aerts (Foekens) die in de sprint van de achtervolgers Ingmar Berga (DSB Bank) naar het brons verwees.

Het wedstrijdverloop bij de heren leek wel iets op dat wat de dames eerder in de ochtend op het ijs hadden gebracht. Maar niet helemaal. Net als bij de Dames ging een grote aanvalsgroep onderweg en ook hier kwam een winnaar solo over de streep. Maar het herenkampioenschap was minder een ploegenstrijd en meer een strijd van echte natuurijskleppers. Nadat vroeg in de wedstrijd een omvangrijke groep van 20 rijders een ruime voorsprong had genomen ontsnapte zes rijders in de tweede helft van de wedstrijd uit deze groep. Ingmar Berga (DSB Bank), Pieter Jan van Eck (Safan), Ruud Aerts (Foekens) Tristan Loy (Adformatie), Arjen Becker (Kooyenga Groep) en Rob Busser (BCT Schaatsteam) gingen onder elkaar uitmaken wie de nieuwe Open Nederlands Kampioen zou gaan worden.

De echte natuurijsspecialisten Aerts, Becker en Loy probeerde ieder solo in de aanval te gaan. Het was pas toen Tristan Loy in de finaleronde in de aanval zocht dat het definitieve verschil werd gemaakt. De Fransman toonde zijn kracht en liet de achtervolgers niet meer terugkomen. Solo kwam Loy over de streep 16 seconden voor de overblijfselen van de kopgroep. Ruud Aerts won de sprint van deze groep en kon samen met Ingmar Berga op het podium gaan luisteren naar de Marseillaise die voor het eerst over de Weissensee schalde. Eindelijk haalde Tristan Loy voor het eerst zijn zege op de Weissensee die zo vaak dichtbij was voor de Fransman.

Bekijk ook:

Uitslag Heren