Schaatspeloton.nl - Nieuws - Open Nederlandse Titel voor Maria Sterk

Open Nederlandse Titel voor Maria Sterk

geplaatst zaterdag 31 januari 2009 om 10:03:27 op Schaatspeloton.nl

Maria Sterk (DSB Bank) komt solo aan in het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee.

Maria Sterk (DSB Bank) komt solo aan in het Open Nederlands Kampioenschap op de Weissensee. (bron: Weissensee.nl)

Maria Sterk (DSB Bank) heeft op de Weissensee het Open Nederlands Kampioenschap gewonnen. Sterk ontvluchte in de laatste ronde van 10 kilometer medevluchtster Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) met wie zij samen in de voorlaatste ronde uit een omvangrijke kopgroep was ontsnapt. Kijk in de Vegte legde vlak voor een snel opkomende Cindy van den Berg (Frisia Financieringen) nog wel beslag op het zilver.

De koers om het Open Nederlands Kampioenschap bij de Dames kreeg al snel een verloop waarin de grote formaties gelukkig mee konden zijn. Een omvangrijke kopgroep van 18 dames nam een voorsprong om die vervolgens niet meer weg te geven. In de grote groep waren uiteindelijk DSB Bank en Landjuweel met vier dames compleet aanwezig. Ook Van der Wiel en Frisia Financieringen, die met twee dames vertegenwoordigd waren, konden tevreden zijn. In het achtervolgende peloton bevond de uittredende kampioene Yvonne Spigt (Foekens) zich al vroeg in een kansloze positie om de titel te kunnen verdedigen.

In de voorlaatste ronde van 10 kilometer ontsnapten Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) en Maria Sterk (DSB Bank) uit de kop van de wedstrijd. Met de twee sterkste blokken in de kopgroep aanwezig kon het tweetal snel een ruime voorsprong nemen. In de laatste ronde was het vervolgens Maria Sterk die zich vele malen sterker toonde dan haar vluchtgenote. Solo reed Sterk onbedreigd naar de Open Nederlandse titel. Op ruim een minuut achterstand finishte Kijk in de Vegte als tweede en behaalde zo het zilver. Het brons was op 11 seconden achter Kijk in de Vegte voor Cindy van den Berg (Frisia Financieringen) die als enige nog solo achter het tweetal was aangegaan.

Bekijk ook:

Uitslag Dames