Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries ondanks afwezigheid eindwinnaar Essent Cup

Bob de Vries ondanks afwezigheid eindwinnaar Essent Cup

geplaatst zaterdag 24 januari 2009 om 20:54:49 op Schaatspeloton.nl

Jan Maarten Heideman (DSB Bank) won in Utrecht de finalewedstrijd van de Essent Cup.

Jan Maarten Heideman (DSB Bank) won in Utrecht de finalewedstrijd van de Essent Cup. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Essent Cup in de Top Divisie is zoals verwacht gewonnen door Bob de Vries (BAM Schaatsteam). Dit ondanks dat de klassementsleider in Utrecht door ziekte niet mee kon doen. Door zijn grote voorsprong op Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) kwam de eindzege echter niet in gevaar. De dagoverwinning ging op de laatste dag naar Jan Maarten Heideman (DSB Bank).

Heideman eindigt zoals hij begon, zieke Bob de Vries eindwinnaar ondanks afwezigheid
Vorige week melden wij dat Bob de Vries (BAM Schaatsteam) absoluut de eindzege niet meer kon ontgaan. Met 38 punten voorsprong op Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) leek dat ook wel gezegd te kunnen worden. Er werd in Amsterdam al grappend gezegd dat Bob de Vries wel thuis kon blijven; de Essent Cup zou hij wel winnen. Vandaag was Bob de Vries ook thuis, al was het niet vrijwillig. De 24-jarige rijder is zoek en kon op medische gronden niet van start gaan. Aan Cédric Michaud dus de taak om 38 punten te halen in een wedstrijd, iets wat nog geen rijder was gelukt. De wedstrijd op de Vechtsebanen stond dan ook in het teken van de schijnbaar onmogelijke opdracht.

De Fransman ging echter voortvarend van start, in de tussensprints pakte hij verschillende malen de volle pak punten. Met nog zo'n 25 ronden te gaan stond Michaud nog 16 punten achter Bob de Vries. Met nog 18 reguliere punten, en ook nog 5 mogelijke punten voor een uitloopronde, te verdienen was de opdracht nog niet helemaal kansloos. Dit was totdat de Fransman in aanloop naar de schiftingssprint jammerlijk ten val kwam. Weg was de laatste strohalm voor de eindzege in zijn afscheidsjaar; de Essent Cup ging naar Bob de Vries.

Dit alles gebeurde in een enerverende wedstrijd. Geen moment lag de wedstrijd stil en het was een grote groep aanvallers die een ronde voorsprong leek te pakken. De groep was echter zo groot dat het in formaat het ‘peloton' oversteeg waardoor dit peloton de wedstrijd moest staken. Nog 28 rijders bleven over in de strijd om de laatste dagzege. De finale ging in met Alexis Contin (Adformatie) in pole-position. De Fransman had optimaal geprofiteerd van nog enkele spartelende rijders uit het afgevlagde peloton en kwam op voorsprong de finale in. Achter Contin probeerde ook Henk Angenent (TNT Express) en Shane Dobbin (DSB Bank) het in de aanval. Voor alle drie de rijders liep dit echter op niets uit. De groep, die na de schiftingssprint uitgedund was tot 20 rijders, leek af te stevenen op een massale aankomst. Jan Maarten Heideman (DSB Bank) zag dit echter anders. De recordwinnaar ging solo in de aanval terwijl het rondenbord al richting het einde tikte. Het peloton kwam niet meer terug en nadat Heideman de eerste wedstrijd in de Essent Cup in Amsterdam op zijn naam schreef eindigde hij deze competitie nu zoals hij hem begon; winnend. Achter Heideman ging de tweede plaats naar Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2), Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) was goed voor plek drie.

Voor het eindpodium van de Essent Cup werd, in afwezigheid van Bob de Vries, de beker en de laatste Gouden trui door BAM-ploegleider Jillert Anema in ontvangst genomen. Cédric Michaud en Arjan Stroetinga flankeerden op plek twee en drie de lege hoogste trede van het eindpodium. De eindwinst in de Essent Cup voor ploegen ging ook naar het BAM Schaatsteam. Het team van de nummer een en drie in het individuele eindklassement ging de teams van Nefit HR Ketels en Safan op de eindrangschikking vooraf.