Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aerts en Langeland winnen Aart Koopmans Memorial

Aerts en Langeland winnen Aart Koopmans Memorial

geplaatst zaterdag 24 januari 2009 om 12:27:25 op Schaatspeloton.nl

Ruud Aerts wint de Aart Koopmans Memorial bij de heren.

Ruud Aerts wint de Aart Koopmans Memorial bij de heren. (bron: Weissensee.nl)

Ruud Aerts (Foekens) en Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen) hebben op de Weissensee de Aart Koopmans Memorial gewonnen. Aerts kwam na een finale soloaanval als eerste over de streep. Peter van de Pol (Kooyenga Groep) werd tweede, Ruud Borst (Team Care Group - De Smelt) derde. Langeland tartte het startverbod van de KNSB en won de sprint van een dameskopgroep van drie.

Ruud Aerts wint solo
Om klokslag 10 uur gingen op de Weissensee 50 heren van start voor hun 80 kilometer lange wedstrijd om de Aart Koopmans Memorial. Op zwaar ijs ontstond een afvalwedstrijd waarbij een peloton van ongeveer 15 heren de finale inging. In de voorlaatste ronde van 4,5 kilometer koos Ruud Aerts (Foekens) solo de aanval. De Brabander had aan de bel een voorsprong van 15 seconden terwijl achter hem niet een georganiseerde achtervolging op gang kwam. De Fransman Tristan Loy (Adformatie) probeerde in de laatste kilometers nog alleen de oversteek te maken maar slaagde daar niet in. Met 12 seconden voorsprong op het peloton kwam Aerts als winnaar uit de bus. De sprint van de groep werd gewonnen door Peter van de Pol (Kooyenga Groep) die daardoor tweede werd. De derde plaats was voor Ruud Borst (Team Care Group - De Smelt).

Jolanda Langeland negeert startverbod en wint
Bij de dames stond een klein peloton aan de start. Dit kwam vooral door het startverbod dat de KNSB had afgevaardigd voor de rijdsters met punten in de Essent Cup. Acht van deze dames kregen van de bond toch vrijstelling om te starten. Deze dispensatie werd echter niet afgegeven voor rijdsters die in de top-15 staan van de Essent Cup die vanavond in Utrecht haar finale beleefd. Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen), de nummer twaalf in de Essent Cup, trok zich niets aan van dit startverbod en verscheen aan de start van de Aart Koopmans Memorial. Langeland maakte halfkoers, samen met Marianne van Leeuwen (Choose 2 Achieve) en Hilde van Slochteren (VPZ), deel uit van een kopgroep van drie dames die ontstond. Deze drie dames werden niet meer teruggepakt en konden na 60 kilometer koers gaan sprinten voor de zege. Hierbij toonde Jolanda Langeland zich het snelst. Achter de Groningse sprintte Hilde van Slochteren naar de tweede en Marianne van Leeuwen naar de derde plek.

Walsema en Ketelaar winnen Weissensee Talent Trophy
Tegelijk met de Aart Koopmans Memorial startte de Weissensee Talent Trophy. De Talent Trophy gold als afsluiter van een week met clinics voor jonge regionale rijders die zich daarvoor inschreven. Oorspronkelijk zou deze wedstrijd afgelopen woensdag worden verreden maar de organisatie was door de weersomstandigheden genoodzaakt deze wedstrijd naar vandaag te verplaatsen.

Bij de jongens ging de strijd na 60 kilometer tussen drie rijders. Eerder in de wedstrijd waren Jaap Ketelaar en Mike van den Berg gezamenlijk ontsnapt. Voor de finale kon Johan Hendriks die samen met Stef Zwitser de achtervolging was ingegaan aansluiten. Dit drietal sprintte in een zeer spannende sprint om de winst van de Weissensee Talent Trophy. Na een fotofinish was het Jaap Ketelaar die de zege kon opeisen. De leider in de Noord-Oost Competitie verwees Mike van den Berg naar de tweede en Johan Hendriks naar de derde plaats.

Ook bij de meisjes draaide de strijd na 40 kilometer uit op een sprint. Vijf rijdsters hadden in de finale nog uitzicht op de zege. Voor de sprint viel Lotte van Dieren hier letterlijk weg, een lot wat later ook Kimberley van den Berg in volle sprint moet delen. Het was uiteindelijk Aggie Walsma die de zege behaalde. De tweede plaats was voor Corina Strikwerda, terwijl Ellen de Waard goed was voor plek drie.

Bekijk ook:

Uitslag Aart Koopmans Memorial Dames
Uitslag Aart Koopmans Memorial Heren