Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bert Verduin raakt eindelijk zijn titel kwijt

Bert Verduin raakt eindelijk zijn titel kwijt

geplaatst woensdag 7 januari 2009 om 17:53:05 op Schaatspeloton.nl

30 december 1996; Bert Verduin is de nieuwe Nederlands Kampioen op natuurijs

30 december 1996; Bert Verduin is de nieuwe Nederlands Kampioen op natuurijs

Hij heeft er 12 jaar van kunnen genieten, maar morgen raakt Bert Verduin dan toch eindelijk zijn Nederlandse Titel op natuurijs kwijt. Het had van de Heemskerker ook wel eerder gemogen, het werd wel een keer tijd. Afgelopen week vond Verduin bij het opruimen de zegekrans uit december 1996 terug. Deze tastbare herinnering blijft, maar vanaf morgen is hij de titel kwijt. Maar aan wie?

Voor Bert Verduin is de zegekans de enige tastbare herinnering die over is gebleven. Toentertijd werden nog geen nationale kampioenstruien uitgereikt. Al met al is de laatste dagen het weer een drukke tijd voor de 44-jarige bloemenkweker. "vanavond had ik zomaar 7 dingen tegelijk op hetzelfde moment" kijkt Bert Verduin terug op maandagavond. "het begint op werken te lijken...". Alle media wil weer praten met de echte regerende Nederlandse Kampioen. Even is Verduin weer terug in de winter van 1996/1997 net na zijn zege. Ook toen stond hij enkele dagen in het midden van de belangstelling, maar na de Elfstedentocht van 4 januari 1997 verschoof de aandacht naar winnaar Henk Angenent en de nummer twee Erik Hulzebosch. Voor Verduin die als derde eindigde werd het weer rustiger. Na 12 jaar verliest Bert Verduin dan eindelijk de Nederlandse Titel die hij al die jaren, zelfs nadat hij in 1999 gestopt was, met zich meedroeg. Geen Nederlands Kampioen had ooit langer de nationale titel in zijn bezit. Maar vanaf morgen heeft Verduin dan eindelijk een opvolger

Maandag zei Bert Verduin tegenover Schaatspeloton.nl dat de voorspelling voor zijn opvolger heel erg afhangt van de omstandigheden: "als het ijs slecht is, of wordt door de sneeuw en dooi die voor woensdag worden voorspeld, dan verwacht ik de krachtmensen zoals Bob de Vries, Arjan Mombarg, Henk Angenent, René Ruitenberg, Casper Helling en Arjen Becker". Maar de uittredende kampioen ziet bij een (te) mooi parcours en meevallende wind andere favorieten naar voren schuiven. "dan kan het wel eens een massaspurt worden of in ieder geval een grote groep met de namen van het kunstijs". Arjan Stroetinga is voor de Heemskerk dan de grote favoriet, samen met Sjoerd Huisman.

Een andere naam stond bij Bert Verduin tot vorige week nog op de eerste plaats, Jan Maarten Heideman. "Maar dat is mij allemaal heel onduidelijk nu", aldus Verduin, verwijzend naar het bericht dat de recordwinnaar op kunstijs overspannen rust moet nemen. "ik hoop voor hem dat hij als vanouds kan knallen want als één man het verdient om op deze dag waar hij al jaren op wacht top te zijn is het Jan Maarten."