Schaatspeloton.nl - Nieuws - Utrechtse Essent Cupwinst voor Sjoerd Huisman en Chris Witty

Utrechtse Essent Cupwinst voor Sjoerd Huisman en Chris Witty

geplaatst zaterdag 20 december 2008 om 20:54:33 op Schaatspeloton.nl

Op de Utrechtse Vechtsebanen hebben Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en Chris Witty (Landjuweel) de achtste etappe in de Essent Cup gewonnen. Huisman klopte met miniem verschil Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) in de massasprint. Ook Witty won in de massasprint. Zowel Maria Sterk (DSB Bank) als Bob de Vries (BAM Schaatsteam) blijven de Essent Cup leiden.

Witty nu ook in Essent Cup het snelst
Het damespeloton liet in Utrecht een speelse wedstrijd zien. Met enkele speldenprikjes en verschillende aanvallen was de wedstrijd zeker het aanzien waard. Uiteindelijk moest, zoals tegenwoordig haast gebruikelijk, de wedstrijd beslist worden in de massasprint. Maar hieraan voorafgaand was er al een wedstrijd in de wedstrijd gevoerd om de tussensprintpunten. Hierin liep klassementsleidster Maria Sterk (DSB Bank) twee punten uit op haar naaste belaagster Mariska Huisman (Viks Parket). In de eerste van de tussensprints leek Sterk een belangrijke pion te verliezen toen Elma de Vries (DSB Bank) bij het proberen halen van punten zich net iets te ver strekte en daardoor ten val kwam. De Vries slaagde er in eerste instantie niet in solo terug te komen in het peloton dat door de tussensprint op tempo was getrokken. Later lukte dit met hulp van haar ploeggenoten nog wel, maar hierbij had de Meppelse dusdanig aan kracht ingeboet dat ze bij de schiftingssprint zich niet bij de laatste twintig rijdsters die finale mochten gaan rijden plaatste.

Opvallend was in de finale dat de ploeg van Groenehartsport.nl volledig met vier vrouwen vertegenwoordigd was. Het was in de laatste 15 ronden voornamelijk Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) die een massasprint wou voorkomen. Ze kreeg had hierbij in tweede instantie ook gezelschap van Danielle Bekkering (Frisia Financieringen), maar ook deze vluchtpoging slaagde niet. Vervolgens leek Maria Sterk in een tempoversnelling haar concurrentie te willen verrassen maar haar belangrijkste concurrenten zaten direct met haar mee en viel het stil. In de daaropvolgende massasprint was het Chris Witty (Landjuweel) die haar tweede zege in de marathonwereld pakte. Na haar zege afgelopen woensdag in Biddinghuizen was de Amerikaanse uit Eindhoven nu ook in de Essent Cup het snelst. Witty liet Andrea Sikkema (Van der Wiel) net achter zich. Mariska Huisman (Viks Parket) eindigde op plek drie. Dit was twee plekken voor Maria Sterk, waardoor Huisman het in de tussensprints opgelopen puntenverschil weer goed maakte. In het klassement blijft Mariska Huisman dus op twee punten staan van Gouden Truidraagster Maria Sterk.

Sjoerd Huisman sprint naar derde zege
Ook in de Top Divisie eindigde de wedstrijd in een massasprint. Een op zich aardige wedstrijd was na de schiftingssprint eigenlijk weer afgelopen. Tijdens de eerste 80 ronden waren verschillende ontsnappingen te zien geweest, maar wederom werden de aanvallers in de Top Divisie beloond. Op weg naar de schiftingssprint, 20 ronden voor het eind, kwam Jan Maarten Heideman (DSB Bank) ten val. De schaatser met de meeste zeges op zijn naam probeerde nog dapper terug te komen maar was hierin door het tempo van het peloton kansloos. De twee kemphanen om het klassement, leider Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Cédric Michaud (Nefit HR Ketels), waren beide bij de laatste twintig te zien. Het duo had gedurende wedstrijd al met elkaar gestreden om de tussensprintpunten, hier kwam de Fransman iets beter uit naar voren waardoor het verschil in het klassement kleiner leek te worden.

Het noodlot sloeg voor Michaud echter toe in de finale. De Nefit-rijder moest met een defecte schaats de wedstrijd staken waardoor Bob de Vries toch weer de vrije hand kreeg de voorsprong in het klassement uit te breiden. In de massasprint die volgde eindigde de Fries op de vijfde plaats. De dagzege ging voor de tweede maal op rij naar Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels). Na zijn zege vorige week in Amsterdam klopte de Andijker nu in Utrecht met miniem verschil Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) die respectievelijk als tweede en derde over de meet gleden.

Martijn van Es wint met slotsolo
Al vroeg in de Eerste Divisiewedstrijd slaagde een groep van vijf rijders er in een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Deze groep bestaand uit een Top Divisierijder en vier Eerste Divisierijders konden dan ook aan het eind van de finale onder elkaar gaan strijden op de dagzege. Althans zo leek het. Op het moment dat de vijftien rijders die na de schiftingssprint overgebleven waren van het peloton afsprinten was Top Divisierijder Martijn van Es (TNT Express), die al een ronde voorsprong had, al solo in de aanval. De voorsprong die hij hiermee had opgelopen gaf hij niet meer weg. De vier achtervolgende Eerste Divisierijders moesten strijden om de tweede plek. Nadat Martijn van Es met de armen in de lucht de zege vierde deed Nick Uithoven datzelfde voor de tweede plaats. Thijs Smit (Goesting Events) eindigde als derde.

Klassementsleider Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) die als zevende eindigde liep een punt uit op de voormalige leider Klaas de Weerd (Dorcas Hulp). In het klassement heeft de Fries nu een voorsprong van 3 punten op de Staphorster.