Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjoerd en Mariska Huisman winnen in koud Amsterdam

Sjoerd en Mariska Huisman winnen in koud Amsterdam

geplaatst zaterdag 13 december 2008 om 22:26:03 op Schaatspeloton.nl

Het damespodium na de diskwalificatie van Elma de Vries en Maria Sterk (beiden DSB Bank) met vlnr Margo van de Merwe (De Sprinters), Mariska Huisman (Viks Parket) en Yvonne Spigt (Foekens).

Het damespodium na de diskwalificatie van Elma de Vries en Maria Sterk (beiden DSB Bank) met vlnr Margo van de Merwe (De Sprinters), Mariska Huisman (Viks Parket) en Yvonne Spigt (Foekens). (bron: Schaatspeloton.nl)

In vorsttemperaturen is in Amsterdam de zevende wedstrijd in de Essent Cup verreden. Op de Jaap Edenbaan waren het Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) en zus Mariska Huisman (Viks Parket) die de wedstrijd wonnen. De winst van Mariska Huisman kwam na een jurybeslissing om de DSB-dames Elma de Vries en Maria Sterk te diskwalificeren. Elma de Vries kwam als eerste over de streep.

Sjoerd Huisman wint snelle, maar matte wedstrijd
Temperaturen onder het vriespunt zorgen vaak voor hard ijs. Terwijl hard ijs vaak weer een snelle, makkelijke wedstrijd en valpartijen oplevert. In Amsterdam was het niet anders. Van de valpartijen was Rutger ter Laak (Vlasman) duidelijk het zwaarste slachtoffer. De rijder viel in de eerste helft van de wedstrijd in de bocht en kwam met gestrekte benen in de kussens terecht waarna Ter Laak direct naar zijn enkel greep. Zijn enkel bleek na controle in het ziekenhuis te zijn gebroken. Daarnaast was de wedstrijd in Amsterdam snel en daarom makkelijk te controleren. Geen enkele aanval had ook eigenlijk maar een kans, hierbij moet gezegd worden dat rasaanvaller Ralf Zwitser (Adformatie) al vroeg in de wedstrijd op achterstand kwam en moest opgeven.

De belangrijkste schifting werd 20 ronden voor het eind gemaakt, waarna de twintig overgebleven rijders de finale gingen rijden. Het lont werd hierbij in het kruitvat gestoken door Douwe de Vries (Adformatie) die de aanval zocht. De aanval van de sprinter resulteerde in een breuk van het peloton waarna het voorste gedeelte kon gaan sprinten om de zege. Hierin was het Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) die duidelijk de snelste laatste ronde kon brengen en zo de wedstrijd won. Achter de Andijker eindigde Bob de Vries (BAM Schaatsteam) op de tweede plaats. Geert Plender (Safan) eindigde op de derde plaats.

Bob de Vries verstevigde met zijn tweede plaats zijn grip op het Gouden pak. De Haulenaar heeft nu een voorsprong van 18 punten op Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) die na een zevende plaats in de daguitslag tweede blijft staan in het tussenklassement.

DSB-dames gediskwalificeerd, Mariska Huisman wint
Ook bij de Dames slaagde er niemand in succesvol te aanvallen. De dameswedstrijd was er echter wel een waar nog over zal worden nagepraat. Dit heeft alles te maken met de beslissing van de wedstrijdjury om de DSB-dames Elma de Vries en Maria Sterk uit de uitslag te schrappen. Dit nadat Elma de Vries haar ploeggenote die aan de leiding gaat van het klassement opduwend een voordeel verschafte in de finale. Dit feit levert het tweetal een diskwalificatie op, maar echter geen rode kaart waardoor Maria Sterk volgende week in Utrecht weer van de partij kan zijn.

Deze feiten gebeurde na in de finale die begonnen was na een hectische schiftingssprint waarin Sandra 't Hart (Landjuweel) onderuit ging en in haar val ook Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen) mee naar het ijs nam. In de finale was het vervolgens Elma de Vries (DSB Bank) die het snelste was in de eindsprint. De Meppelse leek hiermee de dagzege te pakken, ware het niet dat de jury haar dus voor het opduwen van Maria Sterk uit de uitslag schrapte. Daarom ging de zege naar Mariska Huisman (Viks Parket) die als tweede over de streep kwam. Margo van de Merwe (De Sprinters) mocht op de tweede podiumplek plaatsnemen, Yvonne Spigt (Foekens) kwam als derde in de uitslag.

Maria Sterk mocht ondanks haar diskwalificatie toch het Gouden leiderspak opnieuw komen aantrekken. Mariska Huisman komt echter heel dichtbij, Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) miste de laatste twintig en verliest dus plek in het klassement.

Timo Verkaaik wint, Peter Nauta pakt het Goud
In de Eerste Divisie deed Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) goede zaken. De Fries profiteerde er optimaal van dat klassementsleider Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) twee maal ten val kwam en daar zodanig zijn krachten moest verbruiken dat hij er niet in slaagde bij de laatste twintig rijders te komen. In een aantrekkelijke finale viel het peloton in verschillende groepjes uiteen. Timo Verkaaik (Viks Parket) toonde zich hierin uiteindelijk de sterkste. Verkaaik sprong vanuit de grootste groep naar de kopgroep toe om vervolgens solo de laatste ronde te rijden.

Achter de rijder uit Gouda eindigde Kai Bloetjes (Equipe Renault Eco2) op de tweede plaats. Peter Nauta eindigde als derde en nam zo dus de Gouden trui over van Klaas de Weerd. In het klassement heeft de rijder uit Bolsward nu een voorsprong van twee punten op de voormalige klassementsleider.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Top Divisie