Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Zielman winnen ook in Assen

Stroetinga en Zielman winnen ook in Assen

geplaatst zaterdag 6 december 2008 om 21:19:20 op Schaatspeloton.nl

In de Essent Cup hebben Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) ook de zesde etappe gewonnen. Beide rijders waren het sterkst in de massasprint die na een aantrekkelijke wedstrijd nodig was om de winnaar te bepalen. Bob de Vries (BAM Schaatsteam) eindigde als tweede en neemt het Gouden leiderspak over van Cédric Michaud (Nefit HR Ketels).

Carla Zielman wint wederom de eindsprint
De Dames brachten op de Smelt voor het beperkte publiek een zeer onderhoudende wedstrijd. Eigenlijk viel het vanaf de start pas stil na de tweede sprintserie. Oven daarvoor hadden Gretha Smit (Hofmeier) en Sandra 't Hart (Landjuweel) de aanval gezocht en een voorsprong van een halve ronden gepakt. Met die tweede sprintserie in het zicht begon het peloton echter vaart te maken om het nog overgebleven punt te pakken. Opvallend mag genoemd worden dat het Chris Witty (Landjuweel) was die met de versnelling vanaf kop van het peloton het grootste gedeelte van het gat naar haar ploeggenote dichte. Na deze ontsnapping viel de wedstrijd op slot en werd de belangrijke schifting 15 ronden voor het eind gemaakt.

Van de twintig overgebleven rijdsters probeerde enkele nog de aanval te zoeken. Maar geen van de aanvallen had een lang leven. In de onvermijdelijke eindsprint was het Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die voor de derde maal dit seizoen de zege behaalde. In de spannende sprint won Zielman van Elma de Vries (DSB Bank) die als tweede eindigde. De derde plaats was voor Mariska Huisman (Viks Parket), Maria Sterk (DSB Bank) hield nipt de Gouden trui in haar bezit.

Stroetinga valt ook aan, maar wint in eindsprint
Ook de Top Divisierijders brachten een zeer mooie wedstrijd op het ijs. In een zeer snelle en zware wedstrijd zag het er lang naar uit dat eindelijk de aanvallers in de Essent Cup eens beloond zouden worden. Een groep van elf rijders, met onder andere Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam), pakte een goede voorsprong. Uit die groep probeerde Ralf Zwitser (Adformatie) solo naar het peloton te springen toen de achterstand van de kopgroep nog een honderd meter was. Met behulp van ploeggenoten leek Zwitser daar in te slagen maar viel gebroken terug na de laatste rijder van het peloton bijna te kunnen aanraken.

De rest van de kopgroep bleef zeer lang dapper doorgaan. Met een hoog tempo brokkelde deze groep langzaam uit tot 6 rijders toen het rondebord gevaarlijk naar de 20 ronden kroop. Het BAM Schaatsteam pakte het tactisch sterk aan, zij temporiseerde het peloton waardoor de kopgroep, met daarin dus Stroetinga zich bij de laatste twintig rijders schaarde. Ook de drie overige rijders van BAM waren in deze finale te vinden. Door het voltallig aanwezig zijn van dat team leek op geen moment de finale nog op een aanvallende zege te kunnen uitdraaien. Jeroen de Vries (DSB Bank) probeerde het nog even maar was kansloos. In de afsluitende sprint was het Arjan Stroetinga die onder zijn zevende zege van het seizoen behaalde. Bob de Vries (BAM Schaatsteam) eindigde op de tweede plaats en behaalde zo genoeg punten om het Gouden leiderspak over te nemen van Cédric Michaud (Nefit HR Ketels) die als vierde eindigde. Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2), die ook onderdeel uitmaakte van de kopgroep die lang in de aanval was, eindigde als derde ook op het podium.

Top Divisiepodium in Eerste Divisie
Waar vorige week het podium in de Eerste Divisie volledig bezet werd door Eerste Divisierijders, was het in Assen deze week weer de beurt aan de Top Divisierijders. In de finale twintig ronden ontsnapte Jouke Hoogenveen (Schuurman Schoenen) eerst solo, waarna hij Koos Kortekaas (Vlasman) en Sander Kingma (Team Care Group - De Smelt) achter zich aan kreeg. Het was duidelijk dat dit drietal de podiumplekken zou gaan verdelen, al kwam Eerste Divisierijder Timo Verkaaik (Viks Parket) nog dichtbij. Jouke Hoogeveen was vervolgens het snelste in de laatste ronde. De tweede plaats ging naar thuisrijder Sander Kingma, Koos Kortekaas kon als derde naar het podium.

Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) blijft onbedreigd de leider in het tussenklassement.