Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voortaan testen door de Dopingautoriteit

Voortaan testen door de Dopingautoriteit

geplaatst zaterdag 6 januari 2007 om 20:01:00 op Schaatspeloton.nl

De Nederlandse Dopingautoriteit zal vanaf volgende week verantwoordelijk zijn voor dopingcontroles tijdens nationale- en internationale schaatswedstrijden in Nederland. Dat heeft schaatsbond KNSB vrijdag bekendgemaakt. Ook in de marathon zal de Dopingautoriteit controleren. Tot nu toe werden de dopingtesten nog uitgevoerd door dr. Frans Pellikaan, een onafhankelijk arts die door de KNSB is aangesteld.

De schaatsbond nam als één van de eerste sportbonden in Nederland het initiatief om dopingcontroles te houden. Een samenwerking met de Dopingautoriteit, of diens voorganger DoCoNed, was geen optie aangezien die instanties op dat moment nog niet bestonden. De Dopingautoriteit, in juni vorig jaar ontstaan uit een fusie van de stichtingen Doping Controle Nederland (DoCoNed) en het Nederlandse Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo), vervult als nationaal kenniscentrum een coördinerende en voorlichtende functie betreffende doping in de sport.

Om de continuïteit van de strijd tegen doping te waarborgen, heeft de KNSB nu besloten te gaan samenwerken met de Dopingautoriteit. ,,Dr. Pellikaan heeft ook niet het eeuwige leven. Daarom hebben we nu deze overeenkomst getekend met de Dopingautoriteit'', sprak Hans Gootjes, technisch directeur van de schaatsbond. Naast de dopingtesten tijdens wedstrijden zal de Dopingautoriteit ook controles buiten de competitie houden.

Komend weekeinde, bij de Nederlandse kampioenschappen sprint in Groningen, is dr. Pellikaan voor de laatste keer nog verantwoordelijk voor de controles.