Schaatspeloton.nl - Nieuws - Canadese ijsclub wil marathon op Spelen van Vancouver

Canadese ijsclub wil marathon op Spelen van Vancouver

geplaatst donderdag 1 mei 2008 om 09:18:36 op Schaatspeloton.nl

De Edmonton Speedskating Association (ESSA) gaat een voorstel indienen om een 10 kilometer mass-start evenement toe te voegen aan het programma van de Olympische Spelen in Vancouver. Dit voorstel, om marathonschaatsen dus als demonstratieonderdeel op het programma te zetten, zal door de Canadese bond overgebracht moeten worden aan het organisatiecomité van de Spelen die in 2010 in de Canadese stad plaatsvinden.

De demonstratie marathon over 10 kilometer zou volgens de club plaats moeten vinden na afloop van de 10 kilometer voor Heren en 5 kilometer voor Dames. Volgens de club, die ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de jaarlijkse marathonschaatswedstrijden in Edmonton en dit jaar de Noord-Amerikaanse Kampioenschappen organiseerde, zou de mass-start een spannend evenement zijn voor de Tv-kijkers. Volgens het voorstel dat via de Canadese schaatsbond, en mogelijk de ISU, overgebracht zou moeten worden naar het organisatiecomité zouden 4 rijders per land mogen starten.

Wel moet opgemerkt worden dat sinds de Olympische Spelen van 1992 wegens ruimte gebrek geen demonstratiesporten meer aan het programma van het grootste sportevenement zijn toegevoegd. De ingang die wel open zou kunnen liggen voor de mass-start is de route die de ploegenachtervolging eerder is gegaan. Dat evenement werd een jaar van tevoren door de ISU verheven tot Olympisch onderdeel. De voorzitter van de ISU maakte eerder al bekend te overwegen de mass-start aan het World Cup programma toe te voegen.

Bekijk ook:

KNSB wil marathon op olympisch programma (10 december 2005)