Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Maarten Heideman en Elma de Vries winnen in Assen

Jan Maarten Heideman en Elma de Vries winnen in Assen

geplaatst zaterdag 2 december 2006 om 23:00:00 op Schaatspeloton.nl

De negende wedstrijd in de Essent Cup is in Assen gewonnen door Jan Maarten Heideman (Proteq ) en Elma de Vries (DSB). In beide wedstrijden bleef het peloton bijeen en eindigde het in een massaspurt. Na zijn overwinning mocht Jan Maarten Heideman zijn 75e Oranje trui in ontvangst nemen.

Topcompetitie
De wedstrijd in de Topcompetitie was er een waarin de aanvallers het probeerde. Het leek echter alsof er na het maken van de verschillen niet echt werd doorgereden en het peloton kon, mede door het spel tussen verschillende ploegen, altijd weer terug komen. Een ontsnapping van Tristan Loy (BAM Schaatsteam), Frans de Ronde (MM Guide-Regio Bank) en Arjen Becker (Bouwglas Gesman/Kocomon Vastgoed) kreeg over de helft van de wedstrijd enige ruimte en leek kans te maken. Later werd het drietal, aangevuld met enkele andere ontsnappers, teruggepakt door het peloton. Vooral voor Arjen Becker moet dit jammer geweest zijn, want na afloop van de pelotonspurt was het zeker dat zijn ploeg vandaag degradeert en volgende week in Heerenveen in de A Divisie zal starten.
In de eindsprint won Jan Maarten Heideman de wedstrijd. De Proteq-rijder klopte met ruim verschil Douwe de Vries (Time Out Sport) en Ingmar Berga (DSB). In het ploegenklassement sprong in de strijd om de twaalfde plaats InterCarParts.nl over de formatie van Buderus heen. De blauwe jongens van Buderus staan nu op de gevaarlijke 13e plek die eind december de laatste degradatie plek zal zijn.
Jan Maarten Heideman blijft aan de leiding van het algemene klassement en mocht na de wedstrijd voor de 75e keer de Oranje trui in ontvangst te nemen. Sinds de invoering van het Oranje leiderspak in het seizoen 1996/1997 hebben 20 rijders dit kleinood gedragen. De 75 dagen in het Oranje zijn voor Jan Maarten Heideman ruim meer dan de nummer twee in dit fictieve klassement, Miel Rozendaal, die met 28 dagen in het Oranje volgt.

Dames
De wedstrijd bij de Dames was enigszins vergelijkbaar met die van de Topcompetitie. Ook hier probeerde meerdere aanvallers het, maar ook hier slaagde niemand erin om weg te blijven. Tijdens de wedstrijd begon door het vochtige weer mist te ontstaan op De Smelt. Uit de nevelen kwam uiteindelijk Elma de Vries (DSB) als winnares naar voren. Jolanda Langeland en Mischa Top (beide BTN de Haas / Landjuweel) eindigde respectievelijk als tweede en derde op het podium. Met de derde plek neemt Mischa Top de Witte leidertrui in het Jongerenklassement over van Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die als 17e over de streep kwam. Daniëlle Bekkering (DSB), die vandaag in de sprint genoegen moest nemen met de zesde plek, blijft aan de leiding in zowel het algemene als het tussensprintklassement.

A Divisie
In het A peloton ging al in de eerste helft van de wedstrijd een groep op weg naar een ronde voorsprong. De groep werd door beulswerk van Ruud Aerts (Beelen Sloopwerken) uitgedund tot zes rijders die er ook in slaagde een ronde te pakken. In de finale was Pascal Briand (Power-Play.nl) de sterkste en pakte zo de overwinning op. Achter de Fransman kwam Martijn van Es (TNT Express) als tweede over de streep, Ruud Aerts eindigde op de derde podiumplek.

B Divisie
De B-rijders kregen een sterk rijdende Timo Verkaaik (Mijnten-Bont) als winnaar. De Gouwenaar verwees André Klompmaker (Stouwdam) naar de tweede plek, Rob Busser (Free-Wheel) eindigde als derde. Karlo Timmerman (Timmerman Transport) blijft aan de leiding van het algemene klassement.