Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Smit en Elma de Vries doorbreken hegemonie

Arjan Smit en Elma de Vries doorbreken hegemonie

geplaatst zondag 26 november 2006 om 00:12:00 op Schaatspeloton.nl

Arjan Smit (midden, Nefit HR Ketels), wint de sprint in Den Haag voor Andrès Landman (rechts, MM Guide-Regio Bank) en Yoeri Lissenberg (InterCarParts.nl).

Arjan Smit (midden, Nefit HR Ketels), wint de sprint in Den Haag voor Andrès Landman (rechts, MM Guide-Regio Bank) en Yoeri Lissenberg (InterCarParts.nl). (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Haagse Uithof hebben Arjan Smit (Nefit) en Elma de Vries (DSB) de achtste wedstrijd in de Essent Cup gewonnen. Beiden wonnen na een aantrekkelijke wedstrijd de sprint van een kopgroep. Op deze manier doorbraken zij de zegereeks van respectievelijk Jan Maarten Heideman en Daniëlle Bekkering in hun klasse.

Topcompetitie
Na wat begin schermutselingen ontstond al snel een omvangrijke kopgroep in de Topcompetitie. De kopgroep bevatte niet de top van het Essent Cup klassement. Leider in het Jongerenklassement, Ingmar Berga (DSB) was met de vierde plek de hoogste klassementsrijder in deze groep. Nadat de 16 koplopers het peloton gelapt hadden probeerde onder andere Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en klassementsleider Jan Maarten Heideman (Proteq) nog uit het peloton weg te komen. Maar geen van de pogingen slaagden. Ondertussen viel Cees Juffermans (TNT Express) terug uit de kopgroep door een valpartij, waardoor de kopgroep op 15 man kwam.

In de sprint om de 16e plek, en punten voor het ploegenklassement, klopte zowel Cedric Michaud als Sjoerd Huisman (Buderus) Jan Maarten Heideman. Ruud Aerts (Beelen Sloopwerken) behaalde voor zijn ploeg op de 36e plek nog 5 punten voor het ploegenklassement. Dit was lange na niet genoeg om zijn ploeg in de Topcompetitie te houden, en dus zal Beelen Sloopwerken volgende week in Assen in de A Divisie uitkomen.

In de tien finale ronden probeerde verschillende rijders het enkele malen alleen of in kleine groepjes. Nooit kregen deze acties veel ruimte en uiteindelijk zouden de 15 vluchters in de eindsprint gaan strijden om de zege. In die sprint was Arjan Smit (Nefit HR Ketels) de snelste voor Andrès Landman (MM Guide – Regio Bank) die met een misslag op het laatste rechte stuk zijn kansen op de zege verspeelde. Yoeri Lissenberg (InterCarParts.nl) eindigde op de derde plek.

Jan Maarten Heideman blijft aan de leiding en in het Oranje pak. Ook Ingmar Berga zal in Assen opnieuw het Wit dragen. In de strijd om het groen kwam Joost Vink (PGM Bakker Vastgoed) opnieuw dichterbij op leider Alain Gloor (Power-play.nl). Kurt Wubben (TNT Express) haakt, door zijn afwezigheid vanwege World Cupverplichtingen in Moskou, af in deze strijd.

Dames
Ook de wedstrijd bij de Dames was alleszins het aanzien meer dan waard. Vroeg in de wedstrijd ging een groep van 10 Dames rond met daarin de belangrijkste rijdsters. Duidelijk was dat deze groep zou wegblijven, ondanks een achtervolging van Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) die uiteindelijk niet succesvol bleek. De kopgroep slaagde erin een ronde te pakken, en nadat Bianca Roosenboom de peloton spurt had gewonnen konden de tien Dames gaan strijden om de overwinning.
De finale werd geopend door Mischa Top (BTN de Haas / Landjuweel), zij kreeg enige ruimte maar werd ten slotte toch ingelopen door de rest van de groep. Gebruikmakend van de terugvallende Mischa Top gingen Elma de Vries (DSB) en Helen van Goozen (Asics/Right to Play) de sprint aan. Elma de Vries won deze voor Helen van Goozen die tweede werd. Daniëlle Bekkering (DSB) moest nu genoegen nemen met de derde plek.

A Divisie
Het A peloton begint zich toch steeds meer te vormen. Vandaag zo'n 30 rijders aan de start in Den Haag met voor het eerst 100 ronden op het bord voor deze categorie. De gebruikelijke aanvallen waren te zien en als resultaat gingen in de loop van de wedstrijd een groep van vijf rond. De Zwitser Roger Schneider (Power-play.nl) won vervolgens de wedstrijd voor Geert Plender (Safan/Foekens) en Martijn Kromkamp (Time Out Sport).

B Divisie
De wedstrijd in de B Divisie was er een die spannend was tot de laatste centimeter. De wedstrijd werd echt op de streep beslist in een sportieve ‘knokpartij' tussen Ties Wielinga (De Jong-Teka) en de uiteindelijke winnaar Bart de Vries (Bional/Haak/Jovetra/Haijma). Dit tweetal maakte deel uit van een negenmanskopgroep die tijdens de wedstrijd het peloton had gedubbeld. Joost de Ouden (Mijnten-Bont) legde achter het tweetal beslag op de derde plek

Volgende week is de volgende wedstrijd in Assen. Door het verschuiven van het programma zullen de rijders uit de Topcompetitie daar om 16.00 uur starten.

Dick van Gangelen Trofee

Heren:
Ondanks de hoge temperatuur bleef het ijs goed en verliep de wedstrijd bij de heren in een rap tempo. Ook hier ontstond al snel een 16-man grote kopgroep, waarin Henk Angenent de grote animator was. Hij ondernam de hele
wedstrijd veel uitlooppogingen, zodat de jury hem de meeste punten toekende. Opvallend was dat Jan Maarten Heideman en Cedric Michaud de slag gemist hadden. Vooral de laatste kon zich daar moeilijk bij neerleggen en was in de tweede helft van de wedstrijd erg actief evenals Peter Baars

5 pnt : Henk Angenent
4 pnt: Cédric Michaud
3 pnt: Peters Baars
2 pnt: Willem Hut
1 pnt: Sandor Stuut

Dames:
De liefhebbers van marathonschaatsen kregen zaterdagavond op de Haagse Uithof waar voor hun geld. Zowel bij de dames als bij de heren zag de jury een levendige wedstrijd met veel uitlooppogingen. Een kopgroep van 10 dames pakte al na 20 ronden een ronde voorsprong op het peloton. Karin Maarse, Mireille Reitsma en Daniëlle Bekkering waren de gangmakers in deze kopgroep. Daarna kwam het peloton even op adem , zagen we
Daniëlle Bekkering veelvuldig voorin rijden en pas drie ronden voor het einde ontsnapte Micha Top. Zij kreeg een lichte voorsprong, maar kon deze niet behouden. Wel vormde zij een prachtige springplank voor Elma de Vries, die
haar voorbij sprintte en voor een prachtige overwinning zorgde.

5 pnt: Daniëlle Bekkering
4 pnt: Karin Maarse
3 pnt: Micha Top
2 pnt: Elma de Vries
1 pnt: Mireille Reitsma