Schaatspeloton.nl - Nieuws - Seizoen 06/07: Nieuwe competitieopzet gepresenteerd

Seizoen 06/07: Nieuwe competitieopzet gepresenteerd

geplaatst dinsdag 29 augustus 2006 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

 Leo Oldenburger (rechts) en oud-marathontopper Arnold Stam zullen het commentaar verzorgen bij de live uitzendingen op SBS6.

Leo Oldenburger (rechts) en oud-marathontopper Arnold Stam zullen het commentaar verzorgen bij de live uitzendingen op SBS6. (bron: KNSB/Huub Snoep)

Een nieuwe marathoncompetitie beginnend met 18 ploegen en degradatie tijdens het seizoen om zo uiteindelijk met 12 ploegen de finale te rijden. Dit is de nieuwe opzet van het marathonschaatsen om zo 16 uur live tv-uitzendingen op SBS6 mogelijk te maken. Dit presenteerde de KNSB samen met de NOS en SBS vandaag in Amsterdam.

Vanmiddag tekende de KNSB en SBS een contract dat hen voor drie winterseizoenen aan elkaar verbind. Het marathonschaatsen krijgt op die manier aanmerkelijk meer aandacht op televisie. In de komende drie winterseizoenen doet SBS wekelijks rechtstreeks verslag van een serie wedstrijden voor topteams om het Open Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen. De NOS zendt hiervan samenvattingen uit en verzorgt de productie. In totaal gaat het om circa 16 uur live televisie per seizoen. Dit najaar begint de competitie op zaterdag 7 oktober. De rechtstreekse uitzendingen zijn tussen 18.00 en 19.00 uur. Zoals eerder gemeld is Essent opnieuw de hoofdsponsor van het marathonschaatsen.

"Profilering van de marathonsport"
Na het langebaanschaatsen komt nu ook de marathonsport meer in de schijnwerpers te staan. "Dat is volkomen terecht", constateert KNSB-voorzitter Jacob Reitsma. "Marathonschaatsen is een prachtsport die veel vraagt van de deelnemers en met de gekozen wedstrijdformule is het extra spannend voor het publiek." Reitsma vindt het initiatief belangrijk. "Het zorgt voor meer bekendheid en profilering van de marathonsport en draagt ook bij aan het positioneren van Nederland Schaatsland."

SBS is ervan overtuigd met het marathonschaatsen een groot publiek aan te spreken. "Schaatsen en dan met name marathonschaatsen is een typisch Nederlands sport die dus uitstekend past bij dé Hollandse tv-zender SBS 6. Met het rechtstreeks uitzenden van marathonschaatsen hopen wij deze sport nog populairder te maken bij een breed publiek", zegt SBS-directeur Erik van Stade. Hij heeft dan ook hoge verwachtingen van de uitzendingen.

Dat SBS een serie marathonwedstrijden live kan uitzenden is mede te danken aan de afspraken die de KNSB eerder maakte met de NOS. In de nieuwe overeenkomst met deze omroep over het uitzenden van schaatswedstrijden is de bepaling opgenomen dat de KNSB aan SBS een sublicentie kan verlenen voor het uitzenden van de nieuwe marathoncompetitie om het Open Nederlands Kampioenschap.

Nieuwe wedstrijdformule
Om de tv-uitzendingen goed tot zijn recht te laten komen heeft de KNSB in goed overleg met de sectie Marathon, de Rijdersraad, de Vereniging Marathon Sponsoren, de gewesten en de sportredactie van SBS een passende wedstrijdformule ontworpen. Naast de bestaande A- en B-divisie en Dames is een extra competitie in het leven geroepen. In deze topcompetitie staan 16 wedstrijden geprogrammeerd, steeds over 100 ronden met maximaal 12 tussensprints per wedstrijd. Er doen 18 teams aan mee van maximaal vier rijders. In totaal dus 72 starters. Elke twee weken gaat het team met de laagste score in het ploegenklassement terug naar de A-divisie. Met dit systeem blijven de sterkste 12 teams over voor de laatste vier wedstrijden. De marathoncompetitie vindt plaats op verschillende kunstijsbanen in het land.

Zoals hier al eerder gemeld zal voor de herkenbaarheid van de rijders een nieuw nummeringsysteem worden ingevoerd. Bij televisie-uitzendingen is het belangrijk dat de kijkers de rijders makkelijk kunnen herkennen. Elk team krijgt daarom een eigen nummer dat bestaat uit een letter en een cijfer. De leider in het algemeen klassement rijdt in het oranje en degene die het sprintklassement aanvoert draagt een groen pak. Het witte pak is voor de beste jongeling in het deelnemersveld.

Samenvattingen damesmarathons
SBS zal van de marathoncompetitie voor dames elke weer een samenvatting uitzenden. Om dit mogelijk te maken zullen de dames rond kwart voor vijf starten. De 16 wedstrijden in de topcompetitie voor de heren worden op zaterdagen tussen 18.00 en 19.00 uur verreden. Aansluitend aan de topcompetitie rijden de heren in de A- (verwachte starttijd 19.30 uur) en de B-divisie (20.45 uur).

De eerste 12 wedstrijden staan in het laatste kwartaal van dit najaar op het programma. De laatste vier volgen in februari 2007 met de finale op zaterdag 3 maart. In maand januari zal worden ingeruimd voor natuurijswedstrijden in het buitenland.

Kwalificatiewedstrijden
Voor de nieuwe topcompetitie zullen de acht hoogst geplaatste ploegen in de Essent Cup van het afgelopen seizoen automatisch geplaatst zijn. Het gaat dan om de formaties van Proteq, Time Out Sport, Nefit, DSB, PGM Bakker, Adformatie, Bouwglas Gesman Kocomon en De Hypotheker. De overige ploegen, waaronder het TNT van Henk Angenent en Kurt Wubben, MM Guide/Regio Bank van Andrès Landman en SAFAN/Foekens van René Ruitenberg, dienen zich eerste te plaatsen via een tweetal kwalificatiewedstrijden.

Deze wedstrijden zullen 29 en 30 september plaats vinden op de Vechtsebanen in Utrecht. De beste 10 ploegen over deze twee wedstrijden zullen zich plaatsen voor de topcompetitie.

De komende tijd zal Schaatspeloton.nl in aanloop naar het nieuwe seizoen verder ingaan op enkele van deze veranderingen.