Schaatspeloton.nl - Nieuws - Van Ham en Van der Tuin naar Bouw & Techniek, Swings blijft zevende rijder

Van Ham en Van der Tuin naar Bouw & Techniek, Swings blijft zevende rijder

geplaatst vrijdag 1 maart 2019 om 22:10:41 op Schaatspeloton.nl

Bouw & Techniek heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Marcel van Ham en Marco van der Tuin. Het tweetal vult bij Bouw & Techniek plekken in die vrij kwamen door het vertrek van Robert Post, Jordy Harink en Remco Schouten. De rode ploeg, die naast de nieuwkomers opnieuw zal bestaan uit Mats Stoltenborg, Bart de Vries en Kars Jansman, laat bovendien weten dat Bart Swings ook volgende seizoen zevende rijder zal zijn en zo als belofte af en toe voor Bouw & Techniek in de topdivisie zal starten.

Dat Marcel van Ham Okay Fashion & Jeans/Interfarms na het seizoen zou verlaten was al bekend. Nu kiest de 28-jarige Alkmaarder voor de ploeg van Bouw & Techniek. Van Ham, in 2015 goed voor zilver tijdens het kunstijs-NK, was dit seizoen nog goed voor een vierde plaats in de Aart Koopmans Memorial en reed vroeg in het seizoen in Heerenveen al naar een podiumplaats tijdens de vierde cupwedstrijd.

Vorig seizoen gaf Van Ham in eerste instantie nog aan te gaan stoppen met marathonschaatsen, maar later kwam hij terug op dit besluit. Na nog een jaar Okay Fashion & Jeans/Interfarms verkast Van Ham nu naar Bouw & Techniek waar hij nog een jaar aan zijn carrière plakt.

Marco van der Tuin, die over komt van Bouwselect is bezig aan zijn vierde seizoen in de Topdivisie, en dat is zonder enige twijfel zijn beste tot nu toe. De student Sportkunde behaalde al klasseringen in de top tien op zowel kunstijs als natuurijs. Ook tijdens de Grand Prixwedstrijden in Luleå maakte Van der Tuin weer een sterke indruk.

Dat bleef niet onopgemerkt. Ook Ron Neymann, de trainer van Bouw & Techniek, zag de goede prestaties van Van der Tuin. "Op de Weissensee al, en in Zweden opnieuw", vertelt Neymann. "We hebben daar tussenin ook contact gehad met elkaar en ook in Luleå nog met elkaar gesproken."
Het resultaat is dat Marco van der Tuin nu de overstap maakt. "Een mooie stap, waar ik ook wel aan toe was na vier jaar bij dezelfde ploeg", stelt Van der Tuin, die twee jaar uitkwam voor Man & Mach, de voorloper van Bouwselect waarvoor hij dus ook nog twee seizoenen reed. "Ik heb stappen gemaakt dit seizoen op zowel kunstijs als natuurijs en het is mooi dat dat ook wordt gezien. Dan blijkt één en één inderdaad gewoon twee."

Bouw & Techniek is een ploeg die bij hem past denkt Van der Tuin. "Het team is heel allround, doet mee op kunstijs, natuurijs en de langebaan. Dat past alle drie bij mij en ik wil me graag op die fronten blijven ontwikkelen. Ja, ook op de langebaan. Ik reed al 6.34 op de vijf kilometer. Dat moet nog even sneller, maar dan kun je ook meedoen in het NK. En ik heb tot nu toe die wedstrijden zonder echte focus gereden, dus er zit wel meer in."

Neymann ziet dat ook, en ziet Van der Tuin op alle fronten als een aanvulling. "Het klikte goed met Van der Tuin, en ik denk dat hij met de jongens ook klikt. We zijn natuurlijk met Robert Post, Jordy Harink en Remco Schouten drie rijders kwijt, dus er moesten nieuwe jongens komen. Marcel van Ham was de eerste, nu dan Marco van der Tuin. Met Harink leveren we in op natuurijs, maar aan de andere kant miste Van Ham op de Weissense geen enkele kopgroep, en kan Van der Tuin ook op natuurijs uit de voeten."

Bart Swings blijft bij het team in dezelfde constructie als dit seizoen, namelijk als B-rijder die af en toe een marathon meerijdt, maar dan natuurlijk wel in de Topdivisie. "Betekent dat we nu nog plek hebben voor één rijder."