Schaatspeloton.nl - Nieuws - Iris van der Stelt wacht niet af en wint Alternatieve Elfstedentocht

Iris van der Stelt wacht niet af en wint Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 30 januari 2019 om 15:18:42 op Schaatspeloton.nl

Op de Weissensee heeft Iris van der Stelt (mkbasics.nl) de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De Sassenheimse, die eerder deze week hoorde dat haar hoofdsponsor na dit seizoen stopt, won de zeer lange sprint van een kopgroep van zeven. Manon Kamminga (A6.nl Groot in Auto's) werd tweede, Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) was goed voor de derde plaats. Van der Stelt was, net als Kamminga, een van de dames die niet wachtte tot een wandelend startend peloton in gang schoot en de oversteek maakte naar een vroege kopgroep waar uiteindelijk alleen Beau Wagemaker (AltijdKoers) van over bleef.

In koude temperaturen, bij de start wees de thermometer 13 graden onder nul aan, bleef het damespeloton lang op laag tempo rondrijden. De vroege ontsnapping bestond dit jaar uit negen rijdsters. Janinka van Weperen (Speelman-Haak), Manon Gremmen (Schaatsshop Drenthe), Pien Keulstra (A6.nl Groot in Auto's), Dieuwertje van Kalken (mkbasics.nl), Lisanne Buurman (Sprog-Stouwdam), Elske Lenis (iM FARMING), Beau Wagemaker (AltijdKoers), Margo van de Merwe (uplus) en Sanne Teekens (Bewustwinkelen.nl/TEKLAB) vertrokken vroeg en bouwde de voorsprong zelfs uit tot 7 minuten op het peloton.

Na 50 kilometer reden tien dames weg uit het peloton. Dit tiental halveerde snel de achterstand terwijl het peloton onder aanvoering van BTZ.nl met een iets tempo de 10 kilometer lange ronde ging afleggen. Met nog ruim 135 kilometer te gaan sloot het achtervolgende tiental aan bij het leidende negental. Hiermee kwamen Speelman-Haak met Van Weperen de aangesloten Marlous Hoogeveen (Speelman-Haak), A6.nl met Keulstra en de overgestoken Manon Kamminga, uplus met Van de Merwe en de overgestoken Nynke Pellikaan (uplus) en mkbasics.nl met Van Kalken en de overgekomen Van der Stelt met twee dames voor in de koers.

De grote groep hield een ruime voorsprong op het peloton waar ondertussen met wisselende snelheden gekoerst werd. Het was echter pas na de finish van de mannen, en toen de kopgroep met 50 kilometer te gaan al was uitgedund tot een elftal, dat Ineke Dedden (Palet Vastgoedonderhoud) als eerste de oversteek maakte. Dedden bleef met Kamminga, Van der Stelt en de vroeg vluchter Wagemaker over toen het peloton tot op 20 seconden kwam. Vanuit het peloton stopen Kim Muusse (AltijdKoers), Janneke Elzinga (iM FARMING) en Chantal Hendriks (ZiuZ) over en raakten zo alsnog aan het front van de koers. Het samengestelde zevental zou uiteindelijk in een lange sprint gaan strijden om de winst. Hendriks ging hier als eerste aan op bijna 3 kilometer van de streep, Van der Stelt overvleugelde haar in de laatste kilometer en werd vervolgens niet meer bijgehaald. Manon Kamminga sprintte naar de tweede plaats, terwijl Ineke Dedden genoegen moest nemen met de derde plaats.

Voor Van der Stelt was het pas haar eerste grote overwinning op de Weissensee. Na vier podiumplaatsen en de winst in de jedermannrennen van het Open Oostenrijks Kampioenschap, greep zij nu de winst in de grootste prijs op de Weissensee waar zij vorig seizoen net naast greep. Na afloop kwamen de emoties naar buiten. Zowel bij Van der Stelt, haar ploeggenoten en begeleiding vloeide de tranen rijkelijk.

Bekijk ook:

Uitslag