Schaatspeloton.nl - Nieuws - Mart Bruggink verrast met Open Nederlandse titel marathonschaatsen

Mart Bruggink verrast met Open Nederlandse titel marathonschaatsen

geplaatst zaterdag 26 januari 2019 om 12:17:03 op Schaatspeloton.nl

Op de Weissensee heeft Mart Bruggink (Bouwselect) verrassend het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs gewonnen. De Twent ontsnapte in de slotfase van het 150 kilometer lange kampioenschap uit de kopgroep en bleef Willem Hoolwerf jr. (AB Vakwerk) en Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) voor. Bruggink maakte al deel uit van een kopgroep van dertien man die halverwege de wedstrijd ontstond maar in de slotfase nog door achtervolgers werd bijgehaald.

Met temperaturen die 's ochtends bij de start 15 graden onder nul aantikte ging het peloton op de Weissensee van start voor een Open Nederland Kampioenschap dat voor het eerst 150 kilometers telde. Met koude eerste kilometers in de benen ontstond er halverwege de wedstrijd een kopgroep van dertien man die zelfs een voorsprong namen van anderhalve minuut. Hierin was AB Vakwerk met drie man sterk vertegenwoordigd, ook Bouwselect, Bouw & Techniek, Team Vangnet en Okay Fashion & Jeans/Interfarms waren in de groep met twee man goed aanwezig en het gewicht van de achtervolging kwam op de schouders van Royal A-ware die in de voorste groep enkel Evert Hoolwerf mee hadden.

De eerst uit het peloton die de oversteek probeerde te maken was Arjan Stroetinga (Royal A-ware) hij bleef zo’n 20 kilometer op een halve minuut hangen voordat hij de achtervolging staakte en terugzakte in het peloton. Daaruit nam vervolgens Simon Schouten (Royal A-ware) de achtervolging over en hij kreeg uittredend kampioen Bart Hoolwerf (Okay Fashion & Jeans/Interfarms), Bart van der Vlugt (Brokers Flexibles) en Rick Smits (AB Direct) als waakhonden mee. Met nog 25 kilometer te gaan sloten de vier aan bij de kop van de wedstrijd en even later volgde een grotere groep achtervolgers waardoor er een klein peloton van 25 rijders aan de absolute finale begon.

Hierin opende Jordy Harink (Bouw & Techniek) met een solo aanval, waarna Willem Hoolwerf jr. en beloften Ronald Haasjes (ZiuZ) over namen en een sterke slotaanval plaatsen. Het was pas toen Mart Bruggink vanuit de grote groep de oversteek maakte en het peloton op tempo de sprint aanging dat het vluchtende tweetal werd bijgehaald. Bruggink overvleugelde Willem Hoolwerf jr. nog en pakte verrassend de Open Nederlandse titel marathonschaatsen op natuurijs. Willem Hoolwerf jr. moest genoegen nemen met het zilver. Sjoerd den Hertog kwam als sprinter net te laat en pakte het brons. Haasjes eindigde knap op de vierde plaats voor Stefan Wolffenbuttel (Skate4AIR) die de top-5 vol maakte.

Voor Bruggink, die in 2011 goed was voor de tweede plaats in de Alternatieve Elfstedentocht, was het zijn eerste overwinning op het hoogste niveau.

Bekijk ook:

Uitslag