Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bart Hoolwerf met laatste inspanning naar eerste kunstijszege

Bart Hoolwerf met laatste inspanning naar eerste kunstijszege

geplaatst zaterdag 5 januari 2019 om 22:03:15 op Schaatspeloton.nl

De Ruud Aerts Schaatssport Marathon, de negende etappe in de KPN Marathon Cup, is gewonnen door Bart Hoolwerf (Okay Fashion & Jeans/Interfarms). Nadat hij in de finale een groot gat naar medevluchters Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) en Peter Michael (Brokers Flexibles) had gedicht ging hij de sprint aan, werd voorbij gereden door Stoltenborg, maar kon met een laatste krachtinspanning toch zijn concurrenten nog voorbij steken. Stoltenborg werd tweede, Michael derde. De Open Nederlands Kampioen op natuurijs behaalde hiermee zijn allereerste overwinning op kunstijs en nam eveneens de witte leiderstrui over van de afwezige Daniel Niero (AB Direct).

Het stond er echt onderaan de uitslag 'Gele kaart A26, wegens te late inschrijving'. De uitdrukking 'de laatsten zullen de eersten zijn' zullen we er maar op plakken. Bart Hoolwerf was te laat bij het inschrijven voorafgaande aan de wedstrijd, een vergrijp waar een gele kaart op staat, maar hij was uiteindelijk de eerste aan de meet. Hij deed dit vanuit een kopgroep van drie die sprintte om de overwinning. De drie hadden samen met Jorrit Bergsma (Royal A-ware) een tweede ronde voorsprong gepakt op het peloton. Bergsma kwam ten val in de incidentrijke finale, waar ook bijna de voltallige Bouw & Techniek-trein in de boarding verdween. Duidelijk aangeslagen verliet de Fries het strijdtoneel om vanaf de kant te kunnen zien wat de uitkomst ging zijn van de strijd tussen zijn vluchtmakkers.

Op dat moment sprintte het peloton af waarna Bart Swings (Bouw & Techniek) het tempo opvoerde met Mats Stoltenborg en Peter Michael in zijn kielzog. Bart Hoolwerf was op enige achterstand aan het strijden om aansluiting te vinden, maar het gat leek te groot voor de Eemdijker om nog mee te kunnen gaan strijden om de overwinning. Nadat de mannen met een ronde voorsprong op het peloton waren afgesprint, waarbij Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) de sprint won voor Swings, reed Stoltenborg op tempo door. Michael nam echter niet over en toen het stil viel profiteerde Hoolwerf daar optimaal van om moegestreden alsnog de aansluiting te vinden. Bij het luiden van de bel was het zelfs Bart Hoolwerf die de sprint aanging. Stoltenborg kwam over Hoolwerf heen en leek naar de overwinning te schaatsen, maar met een laatste krachtinspanning kwam Hoolwerf toch nog Stoltenborg voorbij en pakte zo zijn allereerste overwinning op kunstijs. Peter Michael moest achter Hoolwerf en Stoltenborg genoegen nemen met de derde plaats.

Na afloop mocht Den Hertog opnieuw het oranje leiderspak in ontvangst nemen. Voor Bart Hoolwerf was er in eerste instantie nog geen witte trui, pas na goed narekenen van de jury kwamen ze tot de conclusie dat de winnaar ook de leiding in het jongerenklassement over nam van de in Tilburg afwezige Italiaan Daniel Niero.

Bekijk ook:

Uitslag