Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zevende titel Stroetinga voor volgers verrassendste, maar voor hemzelf niet

Zevende titel Stroetinga voor volgers verrassendste, maar voor hemzelf niet

geplaatst dinsdag 1 januari 2019 om 19:48:22 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (Royal A-ware) heeft in Groningen voor de zevende keer het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen gewonnen. In Kardinge klopte Stroetinga Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns (beiden Okay Fashion & Jeans/Interfarms), nadat Gary Hekman (AB Vakwerk) in de laatste bocht ten val was gekomen. Waar voor volgers de titel van Stroetinga de verrassendste is van de zeven die achter zijn naam staan. Geldt dit voor de Friese recordkampioen zelf niet. "Voor jullie misschien, voor mij niet."

Voor het NK stond hij natuurlijk op de lijst van kanshebber. Maar zeker niet bovenaan. Arjan Stroetinga begon als zesvoudig kampioen aan de titelstrijd in Groningen, maar had dit seizoen ondanks vijf podiumplaatsen nog niet gewonnen. Bij zijn eerdere titels was dit anders geweest, toen stond Stroetinga als favoriet aan de start. Vandaag waren de ogen vooraf vooral gericht op mannen als Sjoerd den Hertog en Gary Hekman die al drie keer als winnaar uit de strijd waren gekomen. Of in de Royal A-wareploeg Evert Hoolwerf die de vierdaagse won en uittredend kampioen Simon Schouten.

Voor AB Vakwerk leek de keuze duidelijk, de wedstrijd zou op een sprint moeten gaan uitdraaien om Hekman de kans te geven te sprinten om de titel. Aanvallen werden gepareerd door een peloton dat op hoog tempo zijn ronden afwerkte. Het was Royal A-ware dat in de finale hun blauwe trein op kop van het peloton plaatste. Bij het luiden van de bel was het Sjoerd den Hertog die als eerste de trein voorbij ging die Arjan Stroetinga voor de sprint afzette. In de laatste bocht ging Gary Hekman in een kansrijke positie onderuit. Met een beschadigde ijzer belandde de man, die nog geen massasprint waaraan hij deelnam had verloren, in de boarding. Den Hertog en Stroetinga duelleerde vervolgens op het laatste rechte stuk om de winst. Hierin toonde Stroetinga zich dus voor het eerst dit seizoen het snelst. Of Den Hertog last had gehad van de val van Hekman in de laatste bocht "Nee, ik merkte pas achteraf dat hij gevallen was." Op de vraag of hij dus puur op snelheid geklopt was kon de thuisrijder, wiens gezicht tijdens de huldiging op onweer stond, alleen maar met "Ja" beantwoorden.

Arjan Stroetinga kwam met een zelden van hem vertoonde juich over de streep. Niet vaak ziet het publiek de Fries zo uitbundig. "Zeven titels dat is toch wel bijzonder. Daar ga ik op mijn 80e in het bejaardenhuis wel nog op terugkijken."

Bekijk ook:

Uitslag