Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aanvallende Sjoerd den Hertog vertrouwt niet op sprint en wint

Aanvallende Sjoerd den Hertog vertrouwt niet op sprint en wint

geplaatst zaterdag 8 december 2018 om 22:24:17 op Schaatspeloton.nl

Na het uitstapje van de vierdaags heeft klassementsleider Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) bij de herstart van de KPN Marathon Cup de dagzege naar zichzelf toegetrokken. De snelle Den Hertog vertrouwde niet op een sprint met de eveneens in de kopgroep aanwezige Gary Hekman (AB Vakwerk) en koos voor de aanval. Hij kreeg Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek), de nummer twee van het klassement mee, en bleef de groep voor waar Stoltenborg's ploeggenoot Robert Post (Bouw & Techniek) naar de derde plaats sprintte.

Het grootste spektakel was in Alkmaar te beleven in het tweede deel van de wedstrijd. Waar eerst een grote groep rond ging werd, in de herfstachtige omstandigheden waarbij de regen de wind onder de overkapping door invloed had op de wedstrijd, daarna de groep nogmaals op de kant gezet. Een grote groep dubbelde het peloton nogmaals. Nadat het peloton was afgesprint bleven op de hele baan nog eenlingen achter die streden om de plaatsen die nog over waren. Zo wist belofte Casper de Gier (Bouwpartners), die vandaag als doorstroomrijder in het topdivisiepeloton zijn krachten mocht meten, als negentiende uit de strijd te komen en zelfs punten te pakken voor het klassement. Vanuit de groep met kanshebbers gingen verschillende rijders aan. Zo vonden uiteindelijke Mats Stoltenborg en Sjoerd den Hertog elkaar in de aanval. De nummers een en twee van het klassement leken het niet aan te willen laten komen op een sprint en kozen het hazenpad.

Toen Stoltenborg en Den Hertog een gat hadden keken de achtervolgers naar Gary Hekman die als snelle man zijn ploeggenoot Frank Vreugdenhil op kop van de achtervolgende groep tempo liet maken. Dat deed Vreugdenhil tot hij niet meer kon, wat daar op volgde was opmerkelijk. De Drent liet zich een ronde afzakken, herstelde wat en ging opnieuw op kop bij de achtervolgers rijden om Hekman naar Stoltenborg en Den Hertog te brengen. De jury greep niet in, maar het lukte de AB-mannen ook niet het gat te dichten. Stoltenborg en Den Hertog bleven vooruit en de laatste ronde ging Den Hertog aan en snelde naar de winst. Stoltenborg moest genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl Robert Post Bob de Vries (Royal A-ware) voor bleef in de sprint van de achtervolgende groep. Hekman sprintte moegestreden uiteindelijk niet meer mee om de laatste podiumplaats.

In het klassement liep Sjoerd den Hertog met zijn overwinning licht uit op Mats Stoltenborg. Daniel Niero (AB Direct), die na zijn Aziatische wereldbekeravontuur in Alkmaar weer aanwezig was, was mee met de groep met twee ronden voorsprong en staat nog stevig in het witte jongerenpak.

Bekijk ook:

Uitslag