Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga nadert uitzonderlijke mijlpaal na 99e podiumplaats

Arjan Stroetinga nadert uitzonderlijke mijlpaal na 99e podiumplaats

geplaatst zaterdag 24 november 2018 om 12:23:09 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga mocht in totaal al 99e keer plaatsnemen op het podium.

Arjan Stroetinga mocht in totaal al 99e keer plaatsnemen op het podium. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Natuurlijk zal Arjan Stroetinga (Royal A-ware) gisteravond in Utrecht liever gewonnen hebben maar met zijn tweede plaats kwam de Fries weer een stapje dichter bij het behalen van een bijzondere mijlpaal. De podiumplaats in de domstad was voor Stroetinga de 99e op een kunstijsovaal. Hiermee zou hij vanavond in Hoorn bij de derde etappe in de Trachitol Trophy al de zeer uitzonderlijke mijlpaal van honderd podiumplaatsen kunnen gaan aantikken. Enkel Jan Maarten Heideman en Jos Pronk slaagden daar, met respectievelijk 135 en 102 podiumplaatsen, eerder in tijdens hun lange carrière.

Richard van Kempen en Cédric Michaud bleven eerder op de 99 podiumplaatsen steken. Met de tweede plaats in Utrecht evenaarde Stroetinga dit tweetal dus gisteravond. Als na het aantal podiumplaatsen eerst naar het aantal overwinningen kijkt gaat Stroetinga Van Kempen en Michaud nu voorbij en staat op de derde plaats op de eeuwige ranglijst. De top-10 in die lijst wordt compleet gemaakt met Co Gilling (95 podiumplaatsen), Henk Portengen (85), Dries van Wijhe (81), Henk Angenent (78) en Yep Kramer (75).

De nog actieve schaatsers Ingmar Berga en Bob de Vries kloppen met respectievelijk 74 en 73 podiumplaatsen aan de deur van de top-10.

Arjan Stroetinga behaalde zijn eerste van ondertussen 99 podiumplaatsen vijftien jaar geleden ook in Utrecht. Tijdens de tweede Essent Cup van het seizoen 2003/2004 eindigde hij als derde achter KC Boutiette en Jan Maarten Heideman. In 2010 behaalde hij met een overwinning in Heerenveen zijn 50e podiumplaats en 2013 schaatste hij zich in Den Haag met een tweede plaats achter Gary Hekman met zijn 75e podiumplaats in de eeuwige top-10. Nu vijf jaar later klopt Stroetinga aan de deur van zijn 100e podium. Gezien zijn vier podiumplaatsen dit seizoen is het eerder de vraag wanneer en waar in plaats van of de record Nederlands Kampioen die mijlpaal zal gaan halen.

Bekijk ook:

Ranglijst van schaatsers met de meeste podiumplaatsen op kunstijs