Schaatspeloton.nl - Nieuws - Mats Stoltenborg in Heerenveens spektakelstuk naar zege

Mats Stoltenborg in Heerenveens spektakelstuk naar zege

geplaatst zaterdag 10 november 2018 om 21:58:37 op Schaatspeloton.nl

Na een waar spektakelstuk heeft Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) de vierde wedstrijd in de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. Stoltenborg rekende op het snelle ijs van Thialf in de sprint af met medevluchters Jorrit Bergsma (Royal A-ware) en Marcel van Ham (Okay Fashion & Jeans/Interfarms). Het drietal had halverwege de wedstrijd een ronde voorsprong gepakt waarna de drie ploegen elkaar probeerde te verschalken in het restant wat het publiek op de banken bracht. Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) behield het oranje leiderspak.

In Heerenveen stond voor het eerst Olympisch mass-startkampioen Seung-Hoon Lee (AB Vakwerk) aan de start. Naast de koreaan waren in Thialf ook was ook de Jumbo-ploeg met Douwe de Vries en Chris Huizinga aanwezig. Voor Lee was de koers halverwege voorbij, op dat moment had hij zich vooral in het peloton verscholen, ook voor Huizinga was de koers te lang, maar De Vries reed zich wel naar de top-10. Dat gebeurde achter de strijd om de dagoverwinning die gestreden werd tussen de vluchters Mats Stoltenborg, Marcel van Ham en Jorrit Bergsma het peloton op een ronde konden zetten. Stoltenborg was de eerste die kon aansluiten, de Noord-Hollander versnelde met het peloton in het vizier en liet Van Ham en Bergsma nog hard werken om de aansluiting te bewerkstelligen.

Dat was voor Bouw & Techniek het teken om vooraan het peloton het tempo omhoog te gooien. Zich volledig opofferend voor Stoltenborg ging de rode trein in de aanval. Royal A-ware werd in de verdediging gedwongen, maar zij konden tijdig aansluiten. Voor Okay Fashion & Jeans/Interfarms was het wat meer werk. De zwart-oranje trein lukt het uiteindelijk ook. In de strijd van de treinen waren de slachtoffers vooral achterin het peloton te vinden. Gedecimeerd reed het peloton uiteindelijk in het rond. Jouke Hoogeveen (Bouwselect) en Gary Hekman (AB Vakwerk) probeerde met hulp van hun ploeggenoten nog vooraan aan te sluiten maar dichterbij dan een halve ronde achterstand kwamen zij niet. Zij mochten uiteindelijk gaan sprint om de vierde plaats, waarbij het unicum te beleven was dat Hoogeveen al sprintend Hekman op de finishlijn klopte.

Hierna begon de strijd van de drie koplopers om de winst. Het drietal verloor elkaar echter niet uit het oog en de finale werd een surplace. Bergsma ging de sprint als voorste in maar met een moeilijke laatste bocht werd hij op het laatste rechte stuk voorbij gestoken door Mats Stoltenborg die zo zijn vierde kunstijsoverwinning op het hoogste niveau boekte. Marcel van Ham moest genoegen nemen met de derde plaats.

Sjoerd den Hertog die de sprint van het peloton om de zesde plaats won behield zijn oranje leiderspak. Daniel Niero (AB Direct), die vanwege wereldbekerverplichtingen niet in Heerenveen aanwezig was, behield de witte jongerentrui.

Bekijk ook:

Uitslag