Schaatspeloton.nl - Nieuws - Podium nu ook doelstelling bij de opleiders van Port of Amsterdam/SKITS

Podium nu ook doelstelling bij de opleiders van Port of Amsterdam/SKITS

geplaatst maandag 16 juli 2018 om 22:45:24 op Schaatspeloton.nl

De ploeg begint komend seizoen aan haar negende jaar op het hoogste niveau en na viermaal een vierde plaats vorig seizoen denkt Port of Amsterdam/SKITS opnieuw toe te zijn aan de strijd om de podiumplaatsen.

De ploeg begint komend seizoen aan haar negende jaar op het hoogste niveau en na viermaal een vierde plaats vorig seizoen denkt Port of Amsterdam/SKITS opnieuw toe te zijn aan de strijd om de podiumplaatsen. (bron: Schaatspeloton.nl)

De ploeg begint komend seizoen aan haar negende jaar op het hoogste niveau en na viermaal een vierde plaats vorig seizoen denkt Port of Amsterdam/SKITS opnieuw toe te zijn aan de strijd om de podiumplaatsen. Terwijl bij de zwarte-gele formatie de focus nog steeds ligt op het opleiden van schaatsers en het kansen geven aan talent, is voor aankomend jaar het podium bij de topdivisie ook een doelstelling. Bij de studenten, die de exacte ploegsamenstelling nog bekend moeten maken, debuteren komende winter opnieuw vier heren en drie dames op het hoogste niveau.

In de afgelopen negen jaar hebben onder de vleugels van Port of Amsterdam/SKITS vijftien heren hun debuut gemaakt als Topdivisierijder. En sinds de oprichting van het dames Topdivisieteam drie jaar geleden konden zeven dames hetzelfde doen. Het unieke van Team Port of Amsterdam/SKITS is dat rijders kunnen instromen vanaf de regio bij de 6-Banenwedstrijden, vervolgens kunnen promoveren naar de Beloften en bij goede resultaten de kans krijgen bij de Topdivisie. Aankomend seizoen zullen er wederom vier heren uit eigen opleiding debuteren bij de ploeg die deze zomer Niels Overvoorde naar AB Vakwerk zag vertrekken en Tijs van der Steen verloor aan Skate4AIR. Bij de dames is een rijdster afkomstig uit de opleiding van de omvangrijke ploeg, zij zal samen met twee andere rijdsters haar debuut gaan maken.

"De filosofie dat gezamenlijk trainen iedereen motiveert en het niveau doet toenemen is nog steeds een van de speerpunten van SKITS. Door deze kruisbestuiving kunnen de regio's zich optrekken aan de Beloften en de Dames, de Dames aan de Beloften en de Beloften aan de Topdivisieheren." Sinds vorig seizoen is er door de ploeg ingezet om op sneller ijs, door wekelijks te gaan trainen in Leeuwarden en Heerenveen en een overnachting bij Herberg Oer 't Hout te Grou. Coach Casper Helling is zeer tevreden over de resultaten: "Het niveau in het marathonschaatsen is enorm hoog. Om hierin mee te kunnen, moet je niet alleen conditioneel topfit zijn, maar ook over een uitstekende schaatstechniek beschikken. De wedstrijden worden beslist op hoge snelheden. Om onze topsnelheid te verhogen en onze schaatstechniek te verfijnen, zoeken wij het snelle ijs in Heerenveen en Leeuwarden op. Hier zijn de omstandigheden stabiel, kun je iedere slag optimaliseren en rijd je met elkaar relatief makkelijk op hoge snelheid." Aldus de oud Alternatieve Elfstedenwinnaar.

"Bovendien is het voor de teamgeest heel goed om wekelijks met elkaar in Friesland te trainen, te slapen en over schaatsen te praten. Zo kan de focus even volledig op het schaatsen en zijn we allemaal even professional." Daarom is Helling ook zeer content dat de herberg Oer 't Hout de samenwerking voor aankomend seizoen heeft verlengd. "Natuurlijk is het elke week een gepuzzel om iedereen vanuit Amsterdam en omstreken in Friesland te krijgen, maar door daar 1,5 dag als topsporter te kunnen eten, slapen en drie keer te trainen pak je heel veel kwaliteit."

Het nieuwe coördinatieteam, met Marnick van der Meulen als technisch manager, is uitermate tevreden over de trainingen tijdens het zomerijs van vorige maand, maar wil graag nog een stap zetten. "Port of Amsterdam is een zeer stabiele sponsor en al negen jaar sponsor van ons team. Zij ontpoppen zich steeds meer tot echt een 'gedeeld eigenaar' van het project. We hebben met onze schaatsers ambitie om nog een stap te zetten. Nieuwe partners zijn meer dan welkom om met ons te zorgen dat we de komende jaren meer ruimte hebben om schaatstalenten kwalitatief hoogwaardig te begeleiden en te faciliteren."