Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zo laat eerste marathon op Nederlands natuurijs zou unicum zijn

Zo laat eerste marathon op Nederlands natuurijs zou unicum zijn

geplaatst woensdag 7 februari 2018 om 09:00:00 op Schaatspeloton.nl

Het is nog maar de vraag of Moeder Natuur de vrijwilligers in Noordlaren, Haaksbergen en Arnhem in staat gaat stellen een ijsvloer klaar te krijgen voor een eerste marathon op Nederlands natuurijs. Maar mocht dit lukken dan zorgt dat voor een record. 2 februari 1991 is tot nog het laatst in het seizoen dat succesvol de eerste marathon op Nederlands natuurijs werd verreden. Slechts een keer werd de eerste marathon op Nederlands natuurijs later in het seizoen uitgeschreven. Maar 4 maart 2005 werd de marathon in Veenoord al na een paar ronden gestaakt vanwege de vele valpartijen op afbrokkelend sneeuwijs.

2 februari 1991 won Lammert Huitema de wedstrijd in het Drentse Veenoord. Hij klopte toen René ruitenberg en de Sovjet-Rus Oleg Bozjev. Die datum is op dit moment het laatste moment dat succesvol een eerste marathon op Nederlands natuurijs is verreden.

De wedstrijd op 4 maart 2005 vond plaats na heftige sneeuwval die nog laat in het seizoen een vorstperiode te weeg bracht. In Veenoord was de gevallen sneeuw op de baan platgedrukt waarna daarop het natuurijs was aangebracht. Nadat de KNSB de eerste marathon op Nederlands natuurijs, het peloton was net terug van de natuurijswedstrijden in Canada, aan het Drentse had toegekend ging het vrij snel na de start mis. De schaatsers braken al in de eerste ronden met hun schaatsen door de harde bovenlaag en kwamen massaal ten val. De wedstrijd werd gestaakt en niet meer herstart.

Bekijk ook:

Eerste marathon op Nederlands natuurijs in een seizoen