Schaatspeloton.nl - Nieuws - Geen NK voor op Nederlandse licentie rijdende Viviana Rodríguez Rojas

Geen NK voor op Nederlandse licentie rijdende Viviana Rodríguez Rojas

geplaatst dinsdag 26 december 2017 om 21:28:46 op Schaatspeloton.nl

Ondanks dat Viviana Rodríguez Rojas dit seizoen op een Nederlandse licentie rijdt mag zij niet deelnemen aan het NK marathonschaatsen.

Ondanks dat Viviana Rodríguez Rojas dit seizoen op een Nederlandse licentie rijdt mag zij niet deelnemen aan het NK marathonschaatsen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Viviana Rodríguez Rojas eindigde afgelopen zaterdag met een achtste plaats voor de eerste maal dit seizoen in de top-10. De Chileense sloot hiermee een bewogen jaar succesvol af. De ACE-schaatsster rijdt tegenwoordig gedwongen door ISU-regelgeving, die haar dit jaar ook plotsklaps passief langs de kant plaatste, op een Nederlandse licentie. Maar toch begint voor de 27-jarige Rodríguez Rojas het nieuwe jaar niet, zoals voor alle andere Nederlandse licentiehouders uit het peloton, met het NK marathonschaatsen. Zij bezit namelijk niet de Nederlandse nationaliteit wat een vereiste is.

2017 begon voor Viviana Rodríguez Rojas goed. Tijdens de marathon in Rotterdam reed ze naar een tiende plaats, waarna een week later in Groningen een vijfde plaats volgde. De weken daarop maakte zij voor het eerst kennis met het natuurijs van de Weissensee waar zij uiteindelijk als 37e geplaatst werd in de Alternatieve Elfstedentocht. Hierna begon, in voorbereiding voor trainingswedstrijden in Inzell, voor de Chileense een ware soap.

Startverbod na ingrijpen ISU
De internationale schaatsbond trok namelijk bij de KNSB en ook andere bij de ISU aangesloten bonden aan de bel. Waarom lieten zij een schaatser van een niet bij de ISU aangesloten schaatsbond starten in internationale wedstrijden? Chili heeft namelijk nog steeds geen door de ISU geaccepteerde schaatsbond en het kan ISU-leden zware straffen opleveren als zij niet-ISU-leden aan de start laten verschijnen. Dit leidde er toe dat er onmiddellijk een internationaal startverbod werd uitgevaardigd voor Viviana Rodríguez Rojas en haar landgenoten.

Viviana Rodríguez Rojas kwam dan ook niet meer aan de start toen het Nederlandse marathonpeloton terugkeerde op Nederlands kunstijs. Ze kon geen vervolg geven aan de vijfde plaats van Groningen en haar seizoen was plotsklaps voorbij. De marathons op Nederlands kunstijs zijn door de KNSB, net als de natuurijsmarathons in het buitenland, op de officiële ISU-kalender geplaatst. Dit om de internationalisering van het marathonschaatsen mogelijk te maken. Buitenlanders zijn zo namelijk eerder op de hoogte van de marathonkalender in Nederland en hoeven zo, omdat het nu een ISU-wedstrijd is, ook vaak geen toestemming van hun eigen bond meer te vragen voor deelname in de marathon. Voor Rodríguez Rojas had dit als naar bijeffect dat haar internationale startverbod als niet bij de ISU aangesloten schaatsster ook voor het restant van het marathonseizoen gold.

Nederlandse licentie, maar geen NK
Voor het nieuwe seizoen moest een oplossing gevonden worden tussen de KNSB en de ISU en die resulteerde er in dat Viviana Rodríguez Rojas op een Nederlandse licentie actief zou mogen zijn. Vanaf dit seizoen is de Chileense op de schaats dus officieel een 'Nederlandse', valt ze volledig onder de KNSB en valt zo dus via de Nederlandse schaatsbond ook onder de ISU en is weer als 'Nederlandse' welkom in internationale schaatswedstrijden.

Maar dat geldt niet voor het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen komende Nieuwjaarsdag in Utrecht. Hiervoor moet een deelnemer namelijk in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit wat Viviana Rodríguez Rojas niet is.

Haar stap plaatst haar bovendien in een moeilijke positie op het moment dat de ISU wel een Chileense bond gaat accepteren. Op dat moment ziet de ISU haar namelijk als Nederlandse. Dit omdat ze al voor Nederland aan internationale ISU-wedstrijden, lees de schaatsmarathons, heeft deelgenomen. Mocht zij op dat moment weer voor Chili willen uitkomen zou zij een lopend en eerst volgend seizoen niet aan ISU-wedstrijden mogen deelnemen. Een zwaar offer, wat Viviana Rodríguez Rojas gemaakt heeft om weer in het marathonschaatsen in actie te kunnen komen.

Noot van de redactie: Schaatspeloton.nl is ook nadat Viviana Rodríguez Rojas op een Nederlandse licentie is uitgekomen voor haar de Chileense nationaliteit aan. Dit om haar identiteit als Chileense schaatsster zichtbaar te houden.

Bekijk ook:

Viviana Rodríguez Rojas