Schaatspeloton.nl - Nieuws - Evert Hoolwerf dubbelt met winst in Leeuwarden

Evert Hoolwerf dubbelt met winst in Leeuwarden

geplaatst zaterdag 28 oktober 2017 om 22:20:21 op Schaatspeloton.nl

Evert Hoolwerf wint na de openingsmarathon ook de tweede marathon van het seizoen in Leeuwarden.

Evert Hoolwerf wint na de openingsmarathon ook de tweede marathon van het seizoen in Leeuwarden. (bron: Schaatspeloton.nl)

De tweede wedstrijd in de KPN Marathon Cup in Leeuwarden is, net als de openingswedstrijd vorige week in Amsterdam, gewonnen door Evert Hoolwerf (Royal A-ware). In het Oranje leiderspak maakte Hoolwerf deel uit van een kopgroep van drie rijders met een ronde voorsprong die om de winst gingen sprinten. Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) en Leander van der Geest (De Haan Westerhoff Zonwering) moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats. Hoolwerf behield logischerwijs de leiderstrui.

Veel discussie was er na afloop van de KPMS Bouwadvies Marathon in de Elfstedenhal. Op de finishfoto is Robert Post (Bouw en Techniek) te zien terwijl hij het peloton bij het luiden van de bel voor de afsprint helemaal nog niet gedubbeld had. De hectiek kwam na een wedstrijd die in de tweede helft helemaal explodeerde. Eerst was het een viertal bestaand uit Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms), Evert Hoolwerf (Royal A-ware), Bart van der Vlugt en Leander van der Geest (beiden De Haan Westerhoff Zonwering) dat het peloton wist te dubbelen.

Rode kaart voor opleidingsrijder Hoekstra na ongeoorloofd ploegenspel
Toen het kwartet rond was ontbrandde het achter hen. Een grote groep ging in de achtervolging en trok het peloton op een lint. AB Vakwerk was met sterke mannen in de groep vertegenwoordigd waaronder ook de rappe Gary Hekman, Christiaan Hoekstra van AB Vakwerk's 'opleidingsploeg' AB Direct liet zich afzakken terwijl van zijn werkelijke AB Direct-ploeg geen enkele rijder in de groep vertegenwoordigd was. De jury greep hier op in en gaf Hoekstra een rode kaart voor ongeoorloofd ploegenspel en haalde hem uit de wedstrijd.

Rebelse Robert Post denkt peloton te dubbelen, negeert jury en rijdt door
Hierna viel het niet stil en ook achter de grote groep kwam het peloton op volle gang. Uiteindelijk vond de oorspronkelijke kopgroep zich in de achtervolging geleid door de sterk rijdende Jorrit Bergsma die er met een inspanning voor zorgde dat de koplopers, inmiddels door het terugvallen van Van der Vlugt gereduceerd tot een drietal, terug kwam bij het merendeel van de achtervolgers. De jury liet het peloton afsprinten met het rondenbord op tien. De discussie na afloop was over wie nou werkelijk het peloton waren geweest. Robert Post die uiteindelijk als vierde geklasseerd zou worden dacht aangesloten te zijn bij het peloton Terwijl de rest van de achtervolgers uiteindelijk het ijs verlieten negeerde Post de terugkerende aansporingen van de jury om de wedstrijd te beëindigen nadat hij als vierde geklasseerd was. Hij sprintte dus gewoon mee voor de overwinning en werd op de streep geklopt door Hoolwerf die pas als achtste marathonschaatser er in slaagde na de eerste ook de tweede wedstrijd van het seizoen te winnen.

Belofte Leander van der Geest pakt eerste podiumplaats
Ariëns kwam als derde over de streep, achter de al als vierde geklasseerde Post, en mocht dus als tweede naar het podium. De laatste podiumplaats was opvallend voor Leander van der Geest. De Warmonder besloot voor het seizoen terug te keren uit de Topdivisie naar het Beloftenpeloton maar mocht als invalrijder voor de geblesseerde Erwin Mesu (De Haan Westerhoff Zonwering) in actie komen en behaalde zo alsnog zijn eerste podiumplaats op het hoogste niveua.

Bekijk ook:

Uitslag